Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mark Rutte preekt in Haagse Duinzichtkerk

‘Geloof blijft belangrijk’

Minister-president Mark Rutte heeft op zondag 6 november in de Duinzichtkerk in ’s-Gravenhage gepreekt. Hij sprak over zijn geloofsachtergrond en over de betekenis van het geloof voor de samenleving. ‘Het geloof blijft belangrijk.’

Deel:

Het geloof van Mark Rutte
Rutte vertelde in zijn preek dat hij het geloof van huis uit heeft meegekregen.  “Aan de hand van zijn vader” ging hij vaak naar de Badkapel in Scheveningen. Zijn opa was “diepgelovig”. In een kinderbijbel die zijn opa aan een van zijn kleinkinderen had gegeven, was de tekst geschreven “De vreze des Heren is het beginsel der wijsheid”. Rutte vertelde dat het geloof thuis juist niet beklemmend, maar op een vanzelfsprekende manier aanwezig was. “Het was niet wettisch en kende weinig ge- en verboden.” Hij benoemde zijn geloof als “de 51 procent zekerheid dat er meer is.”

Geloof en de samenleving
Het geloof ziet hij ook als een gezamenlijke basis voor de maatschappij. De geloofswaarden zijn tot belangrijke, gezamenlijke normen en waarden uitgegroeid. De godsdienstige herkomst van waarden als “omzien naar elkaar”, “verdraagzaamheid” en “verantwoordelijkheid” vindt hij nog steeds herkenbaar. Rutte onderstreepte dat aan dit maatschappelijke kapitaal vastgehouden moet blijven worden.

Rutte hield deze "preek van de leek" naar aanleiding van de gelijkenis van de talenten. Het spreekt de Minister-President aan dat dit verhaal een beroep doet op het nemen van verantwoordelijkheid.  “In dit verhaal schuilt een opdracht aan ieder van ons om in het hier en nu onze talenten te ontwikkelen, voor onszelf en voor de samenleving.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--