Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marlene Lee kwam tot geloof in een Chinese kerk in Amsterdam

'Ik geloofde het niet, maar zag het met eigen ogen'

Deel:

In de EO-podcast ZOUT! gaat Marieke Meijer op bezoek bij Marlene Lee. Ze werkt voor een internationaal transportbedrijf in Singapore.  Als ambitieuze carrieretijger werkt ze zich een slag in de rondte. Tot haar moeder ongeneeslijk ziek wordt. Marlene neemt ontslag, komt naar Nederland en ontdekt – tot haar eigen verbazing – het geloof van haar moeder.

Als Marlene nog maar 4 jaar oud is, immigreert haar gezin vanuit China naar Nederland. Een goede band met haar vader heeft ze niet. Hij is alcoholist en vergokt het weinige geld dat er is. Haar moeder sluit zich in Nederland aan bij de Chinese kerk in Amsterdam. Marlene heeft weinig met op het geloof, groeit op en werkt keihard aan een carrière in de internationale handel.

Bijzonder keerpunt

Als de moeder van Marlene ziek wordt, merkt ze echter dat de kerk van haar moeder veel meer is dan een sociaal theekransje. De kerkleden zijn de enige mensen die nog naar haar omkijken. Dan begint een heel langzaam proces van verdieping. Wie zijn die mensen eigenlijk? Wat geloven ze precies? En waarom zijn zij er wel voor haar moeder?

De kerkleden zijn de enige mensen die naar de zieke moeder van Marlene omkijken

Tot een zachte stem tot haar spreekt en Marlene een geloofsstap neemt. Ze laat zich dopen in de Chinese kerk van Amsterdam. Nu runt ze met anderen de stichting Tien Yan, voor Chinese senioren en eenzamen. Wat is er gebeurd, wat heeft ze van God gezien dat haar in staat stelde een groot inkomen en veelbelovende internationale carrière op te zeggen, ondanks de verbijsterde reacties van haar vrienden. In de podcast ZOUT! gaat Marieke Meijer in gesprek met Marlene over de bijzondere keerpunten in haar leven. Waarom koos ze uiteindelijk toch voor God? Wat heeft dat haar gekost en gebracht?

'Niet alleen Chinezen bereiken'

De Chinese kerk Yan Chuan Alliance is gevestigd in een bedrijvenpand in Amsterdam-West. De kerk heeft ongeveer 150 leden, waaronder het overgrote deel oorspronkelijk uit China komt. De kerkdiensten worden zowel in het Chinees als in de Nederlandse taal gehouden. De visie van de kerk is om niet alleen Chinezen bereiken met de Grote Opdracht. De kerk ziet ook de nood, problematiek en behoefte van veel andere Amsterdammers.

Ouderen in isolement

Daarom is ook de Stichting Christian Resources Service Centre opgericht. Het doel van deze stichting is om de bewoners van Amsterdam trachten te helpen met het praktisch oplossen van vragen over levenssituaties. De Stichting Tien Yan van Marlene richt zich met name op het sociaal isolement van veel Chinese ouderen in Nederland.

EO-podcast 'ZOUT!' met Marlene Lee

ZOUT! is een wekelijkse podcast rondom de thema’s duurzaamheid, rechtvaardigheid, veelkleurigheid, natuur, relaties, opvoeden, armoede en eenzaamheid. Chris Segers en Marieke Meijer laten – bij toerbeurt in series van vijf afleveringen – horen hoe gelovigen in het land smaakmakers zijn op deze terreinen. Luister hier naar de EO-podcast ZOUT! met Marlene Lee.

--:--