Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Milouska Meulens: ‘Ik wil graag geloven, maar ik heb problemen met religie’

Presentator, journalist, schrijver, moeder: Milouska Meulens bewandelt elk pad in haar leven met passie. Ze groeit op met het christelijk geloof, maar wat heeft ze daar nu zelf nog mee? Ze vertelt het aan Giovanca Ostiana in Bid, bedank, bewonder. “Ik heb twee fantastische kinderen en als ik naar hen kijk denk ik: hoe kan je niet in God geloven?”

Deel:

Milouska wordt geboren op het zonnige Curaçao, maar groeit op in Nederland. Ze is de oudste van vier kinderen. “We hebben een heel – op z’n zachtst gezegd – chaotische jeugd gehad.” Haar moeder heeft last van ernstige lichamelijke klachten, waardoor ze vaak in het ziekenhuis wordt opgenomen. “Achter elkaar heeft zij veel klappen gehad in het leven en wij, haar kinderen, daardoor ook wel.” Haar vader kan de zorg voor vier kinderen niet goed aan en gaat op een gegeven moment terug naar Curaçao. “Hij vond het heel lastig om voor vier kinderen te zorgen.” Tijdens de ziekenhuisopnames van haar moeder verblijven de kinderen daarom regelmatig in een kindertehuis of opvanghuis. 

Als Hij zou luisteren zouden een heleboel dingen toch anders gaan?

Verwijdering en nachtmerries

Juist in die periode roept Milouska het vaak uit naar God. “Ik denk dat daar ook mijn verwijdering is ontstaan, omdat ik als kind al dacht: nu had ik U zo nodig en U was er niet.” Ze voelt zich ongezien en ongehoord door God. “Als kind had ik al het idee: luistert Hij nog wel? Als Hij zou luisteren zouden een heleboel dingen toch anders gaan?” Ze vertelt ook dat ze op een gegeven moment nachtmerries kreeg “over de hel en de dag des oordeels”. Het zorgt ervoor dat ze het geloof vaarwel zegt.

De zonkant van dingen

Toch leert Milouska nog veel van haar gelovige moeder. “Ik kan de zonkant zien van dingen. Dat heeft mijn moeder me geleerd, dat je zelfs in de meest rottige situaties iets kan vinden waar je hoop uithaalt of steun of troost.” Samen hebben ze veel gesprekken over het geloof. “Inmiddels zijn we zover dat we dit soort gesprekken hebben zonder dat zij denkt dat ik haar geloof niet respecteer. Dat doe ik namelijk wel. Ik snap het alleen niet.”

Jamie Trenité: ‘Ik bid op momenten dat er iets gebeurt wat groter is dan mezelf’

Lees ook over:

Jamie Trenité: ‘Ik bid op momenten dat er iets gebeurt wat groter is dan mezelf’

Voor God gaan spelen

Milouska heeft vooral moeite met de regeltjes die religies op kunnen leggen. “Ik wil graag geloven. Ik maak dingen mee die ik wonderlijk vind. Ik heb twee fantastische kinderen en als ik naar hen kijk denk ik: hoe kan je niet in God geloven? Als ik naar het heelal kijk en zie hoe perfect alles is… nee, dat kan geen toeval zijn. Met het geloof heb ik geen problemen. Ik heb problemen met religie en wat mensen ermee doen, wat mensen elkaar opleggen en hoe ze zo voor God gaan spelen.”

Benieuwd naar het hele gesprek met Milouska Meulens? Kijk dan op zondag 7 mei om 09.20 op NPO2 naar Bid, bedank, bewonder of later via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--