Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Miniserie 'Quiz' maakt duidelijk: de werkelijkheid is geen spelshow

Vanaf 28 december op NPO 2

In 1998 was het een baanbrekend concept: een spelshow waarin elke week een miljoen kon worden verdiend. Het Britse programma 'Who Wants To Be a Millionaire?' – in wezen een veredelde pubquiz – was dan ook direct een ongekende hit, waar meer dan honderd internationale versies op volgden (in Nederland: 'Weekend Miljonairs' met Robert ten Brink).

Deel:

In de zeer vermakelijke miniserie Quiz zien we hoe de spelshow werd bedacht en hoe sommige fans er meteen door geobsedeerd raakten. In Engeland ontstaat in die eerste jaren een geheime club van mensen die koste wat het kost willen meedoen; samen verzinnen ze slinkse manieren om door de strenge selectie te komen en zo veel mogelijk vragen juist te beantwoorden. De programmamakers krijgen hier lucht van en worden steeds meer beducht op valsspelers.

Hebben de media hem niet van meet af aan veroordeeld?

Niet al te snugger

Als op 10 september 2001 een zekere Charles Ingram de hoofdprijs wint, slaan de producenten alarm. Charles, een majoor die niet al te snugger overkomt en alle antwoorden lijkt te gokken, móét op de een of andere manier hebben valsgespeeld, ze weten het zeker. De politie wordt ingelicht en er volgt een geruchtmakende rechtszaak.

'Doen de feiten er nog toe?'

Buiten Engeland werd die zaak destijds maar mondjesmaat gevolgd, omdat de aanslagen in New York rond dezelfde periode plaatsvonden. De afloop is na te lezen op Wikipedia, maar het is leuker om Quiz te bekijken zonder al te veel voorkennis. De driedelige serie (in feite een lange film) is lekker luchtig geregisseerd door oudgediende Stephen Frears (bekend van mooie films als The Queen en Philomena), maar heeft een kritische ondertoon. Want hoe eerlijk verloopt de zaak tegen Charles? Hebben de media hem niet van meet af aan veroordeeld? In hoeverre doen de feiten er nog toe? En wat zijn feiten eigenlijk precies?

Lees ook: Filmjournalist Rick de Gier: 'Bij mij lopen kunst en religie in elkaar over'
Lees ook: Filmjournalist Rick de Gier: 'Bij mij lopen kunst en religie in elkaar over'

Bepaald geen onzinnige vragen anno 2020. En als Quiz iets duidelijk maakt, is het wel dat de werkelijkheid geen spelshow is waarin op elke vraag een helder antwoord volgt.

Bekijk de trailer van 'Quiz'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Quiz

Miniserie van Stephen Frears. Met o.a. Matthew Macfadyen en Michael Sheen. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens angst en grof taalgebruik. Vanaf 25 december op NPO Plus; 28, 29 en 30 december om 22.25 uur op NPO 2.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--