Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minister Carola Schouten heeft op Internationale vrouwendag oog voor vrouwen in moeilijke omstandigheden

'Vergeet niet de vrouw die hard vecht voor haar bestaansrecht'

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en wordt er extra aandacht besteed aan de gelijkheid van vrouwen in onze samenleving. Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, begon deze dag met een ontbijt bij een leef- en leerhuis van Siriz. Ze ging in gesprek met de jonge moeders die daar worden opgevangen. “Ik wil dat er vandaag niet alleen oog is voor vrouwen die de top hebben bereikt, maar ook voor vrouwen waarbij de basis van het leven nog ontbreekt.”

Deel:

In veel landen is Internationale Vrouwendag een officiële feestdag. Op deze dag geven mannen in diverse werelddelen de vrouwen in hun leven bloemen en kleine geschenken. In Nederland kent men dit gebruik niet, maar wordt er wel degelijk stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Het is namelijk een dag die bij uitstek geschikt is om aandacht te vragen voor de verworven rechten van vrouwen wereldwijd en stil te staan bij hetgeen beter kan. Zolang er nog geen juiste balans is bereikt tussen de gelijke rechten, verantwoordelijkheden en vrijheden van vrouwen, is een dag als deze nodig om de bewustwording te vergroten.

Vrouwen die in kwetsbare posities hun moeilijkheden weten te overwinnen, dát zijn voor mij topvrouwen

Minister Carola Schouten koos ervoor om Internationale Vrouwendag 2023, samen met staatsecretaris Maarten van Ooijen, te beginnen met een ontbijt met jonge moeders met kinderen. Nog onder de indruk van de persoonlijke verhalen die tijdens het ontbijt werden gedeeld, vertelt Carola waarom zij vandaag voor een bezoek aan een leef- en leerhuis van Siriz heeft gekozen: “Ik vind het belangrijk dat er niet alleen oog is voor vrouwen die de top hebben weten te bereiken, maar ook voor vrouwen voor wie de basis van het leven nog ontbreekt. Het is bewonderingswaardig dat vrouwen die in de meest kwetsbare posities zitten, ondanks alles hun moeilijkheden hebben weten te overwinnen. Dát zijn voor mij de topvrouwen!” Ze vraagt daarbij ook aandacht voor de medewerkers en de vele vrijwilligers die om deze vrouwen staan. “Ik ben echt onder de indruk van de bevlogenheid waarmee zij dit belangrijke werk doen. Dag en nacht staan zij klaar voor de vrouwen in dit opvanghuis.”

Kansen

Het bezoek deed haar opnieuw beseffen dat hulp en omzien naar elkaar op zulke momenten cruciaal is. “Ik ben dankbaar dat ik mensen om mij heen had staan toen ik het nodig had”, aldus Carola die haar zoon alleen opvoedde. “Daardoor kreeg ik kansen die ik anders niet had gehad. De vrouwen die ik vandaag sprak gun ik deze kansen ook in het leven. Daarom is het belangrijk dat dit soort opvangplekken er zijn en vrouwen hier geholpen worden hun leven weer op de rit te krijgen.”

Tijdens het bezoek spraken Carola en Maarten met zowel vrouwen en hun kinderen als met de hulpverleners die om hen heen staan. “We hebben het met elkaar gehad over hun persoonlijke omstandigheden en waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Met elkaar hebben we nagedacht hoe zij geholpen zouden kunnen worden om hun leven weer goed op de rit te krijgen. Wat hebben zij daarvoor nodig en waar zouden wij hen als overheid mee kunnen helpen?”

De schrijnende verhalen van deze vaak nog jonge vrouwen, doen Carola beseffen dat er nog veel te winnen valt op het gebied van de gelijkheid van de vrouw in Nederland. “Er gaat gelukkig al veel goed, maar helaas zijn er nog steeds vrouwen in Nederland die in omstandigheden leven, waarin zij geen kans hebben om een beter leven op te bouwen. Zij verkeren soms in onveilige leefomstandigheden en zijn druk bezig met overleven. Deze vrouwen verlangen net zo goed naar een veilige plek waar zij kunnen wonen met hun kinderen en een leuke baan om zelfstandig in hun levensonderhoud te kunnen voorzien, maar krijgen deze kans soms niet.”

Voor mij betekent Internationale Vrouwendag dat je oog hebt voor vrouwen die minder kansen hebben gekregen

Carola roept op oog te hebben voor vrouwen waarbij de bodem onder het bestaan nog ontbreekt. “Het is goed om te beseffen dat wij allemaal in soortgelijke omstandigheden terecht kunnen komen.” Voor haar betekent Internationale Vrouwendag dan ook dat je oog hebt voor vrouwen die minder kansen hebben gekregen in het leven. “We hebben het vaak over vrouwen die de top hebben bereikt en natuurlijk is het mooi om hier aandacht voor te hebben, maar vergeet daarbij niet de vrouw die hard vecht voor haar bestaansrecht.”

Als minister doet zij dan ook haar best om ervoor te zorgen dat er goede regelingen komen voor vrouwen in soortgelijke omstandigheden. “Waar mogelijk probeer ik voor een financieel vangnet te zorgen. Maarten van Ooijen zet zich er op zijn beurt voor in dat de maatschappelijke opvang goed geregeld is voor deze vrouwen. Er zijn namelijk omstandigheden waardoor deze vrouwen niet meer thuis kunnen wonen, voor hen moet er opvang mogelijk zijn.”

Verschil maken voor je medemens

Carola is ervan overtuigd dat wij als individu het verschil kunnen maken voor onze medemens. “Het is voor veel mensen heel moeilijk om toe te geven dat het leven soms tegenzit en zij door een moeilijke periode gaan. Let daarom goed op de signalen van de mensen om je heen. Wij kunnen zoveel betekenen voor onze medemens. Misschien als vrijwilliger, maar ook door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden. Vraag eens aan de ander wat je voor hem of haar zou kunnen doen. Misschien is samen koffiedrinken al voldoende om het leven van iemand weer kleur te geven.”Vandaag is het niet alleen Internationale Vrouwendag, maar ook de landelijk Biddag voor Gewas en Arbeid. Het oog hebben voor de naasten en stilstaan bij de zegeningen van God in haar persoonlijke leven, valt wat betreft Carola mooi samen met Internationale Vrouwendag. “Biddag doet mij stilstaan bij alles wat ik van God ontvang. Ik ben zowel dankbaar voor wat ik persoonlijk heb gekregen als voor wat we met elkaar ontvangen. Ik wil daar iets van doorgeven aan mijn naasten; dat staat voor mij in lijn met wat ik leer vanuit de Evangeliën. Delen met degene die het minder heeft en oog hebben voor de ander.”

Geschreven door

Rita Maris

--:--