Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam Kerkhof over Sela's nieuwste album Thuis

'Mijn thuis is lekker levendig en vooral niet saai'

Thuis, is de titel van het nieuwste album van Sela. Een stilteretraite én een schilderij van Rembrandt waren ingrediënten die het album deden ontstaan. Mirjam Kerkhof, de zangeres van Sela, vertelt wat ‘thuis’ voor haar betekent.

Deel:

Stilteretraite

yBaAaLb0

“In januari gingen wij met de Selagroep naar de Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Het doel van ons bezoek was om met elkaar te bezinnen, God te zoeken en inspiratie te krijgen voor nieuwe liederen. Toen we met elkaar in die abdij zaten en een soort stilteretraite van 45 minuten hielden, werd de blik van Anneke van Dijk, de fluitiste/violiste/accordeonist van Sela, getrokken naar een replica van het bekende schilderij van Rembrandt over de verloren zoon. Het schilderij was niet nieuw voor haar en zij had al vaker met de gedachte gespeeld om een lied over deze mooie gelijkenis te schrijven, maar in deze setting kwam het op een andere manier binnen. Mirjam werd erdoor geïnspireerd. 

Thuiskomen bij Hem

Hier is het prachtige lied ‘Thuis’ uit ontstaan, het titellied van het nieuwe album. Toen wij de liederen, die wij al eerder hadden geschreven, naast dit lied legden, viel het ons op dat in alle liederen het thema ‘thuis zijn in God’ terugkwam. De liederen gaan over het wegdwalen van God, God missen, weer terugkeren naar Hem en dan tenslotte mogen thuiskomen bij Hem.  

Rust en liefde

Thuis is voor mij een plek waar ik mezelf kan zijn en waar ik mij helemaal op mijn gemak voel. Een plek waar ik geaccepteerd word zoals ik ben. Waar de mensen wonen van wie ik het meest houd. Waar ik rust heb en waar liefde is. Mijn man Jop en ik hebben twee kleine kinderen en mogen ons derde kindje verwachten. Mijn thuis is lekker levendig en vooral niet saai.

Ik mag mij steeds meer thuis voelen bij God


Toch moet ik zeggen dat mijn thuis steeds minder gekoppeld is aan het huis dat ik hier met mijn man en kinderen heb. Ik mag mij steeds meer thuis voelen bij God. Het besef, dat ik alleen in Hem echt thuis ben, wordt steeds dieper. Het is niet zo dat ik minder van mijn man en kinderen houd, maar ik merk dat ik steeds onafhankelijker word van mijn omgeving en de mensen om me heen. Ik mag weten dat mijn uiteindelijke, eeuwige thuis, bij God in de hemel zal zijn. Maar ik geloof ook dat we hier op aarde al een thuis kunnen vinden bij Jezus. 

Verdieping

Jq-5SH3B

Een keerpunt in mijn leven was de beslissing om structureler in mijn bijbel te gaan lezen. Elke dag probeer ik een moment met God te hebben. Dit heeft mijn relatie met God echt verdiept. Ik ben hoofdstuk na hoofdstuk gaan lezen, totdat ik de hele bijbel uit had gelezen. Daarna ben ik gewoon weer opnieuw begonnen

'Het lezen uit de bijbel heeft mijn relatie met God verdiept’

Luisteren naar Zijn stem

Het verrijkt mij om de verbanden tussen verschillende schriftgedeeltes en bijbelboeken te ontdekken. Of het nu in het Oude of in het Nieuwe Testament is, op elke bladzijde is wel iets te vinden over Jezus. Door dit lezen uit Gods woord en luisteren naar zijn stem, leer ik meer en meer in te zien wat écht belangrijk is in het leven.

Verrast

Er staan in totaal 17 nieuwe liederen op dit album. We hebben er deze keer voor gekozen om verschillende muziekstijlen te combineren, zodat deze liederen niet alleen in de traditionele kerken gezongen zullen worden, maar hopelijk ook voor een breder publiek aantrekkelijk zijn. Ik denk dat heel veel mensen positief verrast zullen zijn als zij ons nieuwe album beluisteren.”

Beluister hier een lijst met  liederen om je te laten bemoedigen.

Het album Thuis van Sela verschijnt op 23 september.

Geschreven door

Rita Maris

--:--