Petra Kramer over Lucas Kramer: 'Muzikaliteit zit gewoon in ons DNA'
30 augustus 2024 · 14:14
Update: 12 september 2024 · 16:32
“We gaan niet knuffelen speciaal voor de foto hoor, dat doen we normaal ook niet”, zegt Petra lachend. “Hier op Urk zien we elkaar meestal een paar keer per week. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen; we komen bijna dagelijks bij elkaar over de vloer. Dus zoenen doen we alleen op verjaardagen, anders blíjven we bezig.”
Lucas Kramer?
“Lucas noem ik soms nog steeds ‘m’n jongetje’, al is hij de oudste van vijf. Henk, mijn man, was visserman, wat betekende dat ik doordeweeks in mijn eentje voor de kinderen zorgde. Soms moest hij ‘overweeks’ en was hij zelfs twee weken lang op zee. Het hielp wel dat veel gezinnen op Urk letterlijk en figuurlijk in hetzelfde schuitje zaten, dus je wist destijds ook niet beter. Maar het was heel intensief. Vooral in moeilijke periodes, zoals bij ziekte. Lucas belandde toen hij een jaar of 12 was in de medische molen. Hij kon niet meer lopen, zijn gewrichten waren helemaal dik en ontstoken. We gingen van ziekenhuis naar ziekenhuis. Het bleek jeugdreuma te zijn. Op zijn 15e heeft hij een aantal maanden in het ziekenhuis van Nijmegen gelegen. Ik was zwanger van onze jongste, maar probeerde toch iedere dag naar hem toe te gaan. De andere kinderen bracht ik dan onder bij buren of vrienden. Op die momenten was het wel extra zwaar om getrouwd te zijn met een visser.
Altijd feest
Wanneer er doordeweeks iets voorviel met de kinderen, riep ik weleens: ‘Wacht maar tot je va thuiskomt!’ Maar als vader dan op vrijdagavond thuiskwam, was ik alles alweer vergeten, want in de weekenden was het eigenlijk altijd feest. Op Urk staat lekker eten centraal. Iedere zaterdag bakte Henk hele emmers vis en iedereen mocht aanschuiven.
Op de voorste bank
In ons gezin speelden zang en muziek altijd een grote rol. Muzikaliteit zit gewoon in ons DNA. Vrijwel iedere zaterdag repeteerde Henk met de Urker Zangers en dan ging kleine Lucas trouw met zijn vader mee. Lucas had een eigen muziekmap en probeerde dan al echt mee te lezen. Daarnaast speelde hij al jong cornet in de brassband. Ik zong als solist regelmatig bij verschillende koren en bij die concerten ging Lucas ook graag mee. Hij zat dan als jongetje van een jaar of 4, 5 op de voorste bank te luisteren. Grappig dat de rollen inmiddels omgedraaid zijn: nu zit ik in de zaal om naar hém te luisteren.
Natuurlijk ben ik trots op hem als hij op grote podia staat of op televisie te zien is. Tegelijkertijd ben ik ook heel nuchter. Urkers lopen gelukkig niet zo snel naast hun schoenen.
Helemaal in z’n element
Als ik Lucas moet omschrijven, zou ik vooral het woord ‘zorgzaam’ willen noemen. Lucas scheelt zestien jaar met zijn jongste zus Jeannette. Op zondag gingen mijn man en ik naar de kerk, Lucas zorgde dan voor zijn zusje. Hij kookte ook en als wij uit de kerk kwamen, konden we zo aan tafel. Ik denk dat het zorgzame toen wel is ontstaan. In 2007 is Henk helaas veel te jong overleden aan leukemie. Het is lastig uitleggen hoe vreselijk ingrijpend dit was voor ons hele gezin.
Lucas lijkt ontzettend op zijn vader. Niet per se alleen in uiterlijk, maar in zijn hele doen en laten. Laatst zag ik een foto van Lucas, helemaal in z’n element terwijl hij stond te kokkerellen. Een grote tafel vol eten, mensen en gezelligheid. Precies zoals Henk dat vroeger deed. Dat vind ik prachtig om te zien. Het zijn mooie herinneringen die opnieuw tot leven komen.”
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
De Verandering in het leven van Yvonne Kaspers
Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
Column van Tijs van den Brink
Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
- Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
Wil je zien
Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
- Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
‘Ik kan het me niet permitteren grote fouten te maken’
Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.