Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moeder van velen... maar wat als je zelf geen kinderen hebt?

In Genesis 1:28 zegende God Adam en Eva met de woorden: "Wees vruchtbaar en wordt talrijk,…" Prachtige woorden, gesproken uit een liefdevol hart. Helaas werd door de zondeval alles kapot gemaakt wat God zo mooi bedoeld had. En nu kampen er heel wat vrouwen (en mannen) met onvruchtbaarheid. Dat is vaak pijnlijk en verdrietig. Maar God zegt in Psalm 113:9: "Een onvruchtbare vrouw laat hij wonen in het huis, een vrolijke moeder van kinderen." Hoe kun je een vrolijke moeder zijn voor kinderen, als je zelf geen kinderen hebt?

Deel:

1. Kijk om je heen

Er zijn kinderen die geen moeder hebben, zoals ze eigenlijk een moeder nodig hebben. Als God jou een groot moederhart heeft gegeven, maar geen eigen kinderen, dan is het van belang dat je eerst je verdriet, pijn en rouw verwerkt. Maar God laat je niet achter met leegte: Hij wil jouw leegte opvullen én Hij wil jou graag gebruiken om anderen te kunnen zegenen.

Kijk om je heen en vraag God of Hij kinderen op je pad wil sturen voor wie jij een moeder mag zijn. Misschien kun je je opgeven voor de kinderclub in de kerk of is er een alleenstaande moeder in de buurt die het geweldig zou vinden als jij je ook over haar kinderen ontfermt. Of wellicht is je vriendin overwerkt en kun jij haar kinderen een weekendje opvangen en liefhebben.

2. Zie en luister

Kinderen snakken ernaar om gezien te worden. Ze willen graag hun verhalen vertellen en gehoord worden. Maar – lang niet altijd bewust – zijn er ouders die falen in het zien van hun kinderen en het luisteren naar hun verhalen. Jij kunt een moeder zijn voor een kind, door tijd te maken voor hem of haar. Aandacht en liefde zijn belangrijke basisbehoeften voor een kind. En je hoeft geen biologische moeder te zijn om als een liefdevolle moeder ervaren te worden door de kinderen om je heen.

3. Bevestig hen

Wat is er krachtiger, dan wanneer je als kind bevestigd wordt in wie je bent: dat je mag opgroeien met de waarheid dat je kostbaar en waardevol bent. Dat je iemand hebt bij wie je uit kunt huilen en iemand die je om advies kunt vragen. Soms is een gesprek met hun eigen moeder heel lastig… wil jij dan die leegte opvullen in het leven van dat kind?
 

Auteur: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--