Na 100 jaar verrijzen weer kerken in Turkije
19 juli 2015 · 10:16
Update: 15 november 2024 · 08:19
In dit artikel aan het woord
Na een eeuw mogen de christenen in Turkije weer kerken en kloosters bouwen of de vervallen complexen in hun oude glorie herstellen. In Istanbul (Yeşilköy) bouwen Assyriërs een compleet nieuwe kerk (Moeder Maria Kerk). In het oosten en het zuidoosten van het land staan vele kerken op de nominatie om uit de puinhopen te verrijzen. Ook de dorpsgemeenschappen, bijvoorbeeld uit Nederland, keren terug om hun dorpen en kerken te herbouwen.
Het Assyrische dorp Ihvo ligt 90 kilometer van de stad Mardin. Na een halve eeuw waakt er weer een kerktoren over de woningen in Assyrische stijl. “Nu wonen er maar zes mannen in het dorp,” vertelt Habim Gümüş (59). “Over een maand keren veel dorpsgenoten uit Nederland en Duitsland terug om de zomer hier door te brengen en om de kerk in te wijden.” Habim klimt het dak van de kerk op. “Geloof zit in ons als vlees en bloed. Om ons lichaam en onze geest gezond te houden, moeten wij het centrum van ons geloof, de kerk, springlevend houden.”
Inmiddels zijn er 206 kerken gerestaureerd, waarvan 109 in Istanbul. Van de 18 kloosters zijn er vijf gerenoveerd. Verder wachten er vele honderden kleine en grote kerken om herbouwd te worden.
In Turkije leven zo’n 200.000 christenen, ongeveer 0,3 procent van de bevolking. 70.000 daarvan zijn Armeniërs, 25.000 Assyriërs en de overige christenen behoren onder meer tot de Griekse Orthodoxen.
Op papier worden de christelijke minderheden in Turkije erkend, maar in de praktijk geeft die erkenning ze nauwelijks rechten en vrijheden. Zo mochten de christelijke instituten tot voor kort geen grond kopen of ze kregen geen bouwvergunning om hun erfgoed te herstellen. Bij wijze van geste heeft de huidige regering de christenen toegestaan om hun bedehuizen met eigen middelen te renoveren.
Gafur Türkay:
,,We gaan ze één voor één weer herbouwen''
In de Koerdische stad Diyarbakir is de Surp Girakos-kerk vier jaar geleden herbouwd. “Een derde van de kosten (1,3 miljoen euro) is vergoed door de gemeente,” vertelt Gafur Türkay (65), voorzitter van de kerk. “De rest is gedoneerd door de Armeniërs in Turkije en daarbuiten.” Het Ottomaanse Rijk telde voor 1914 rond 2.200 Armeense kerken en bijna tweeduizend scholen. Sommigen ervan zijn een moskee, museum of een cultuurcentrum geworden. De rest is vervallen of werd zelfs als stal of als schuilplaats voor vee gebruikt. “Maar we gaan ze één voor één weer herbouwen.”
Tekst: Tuncay Çinibulak. Foto’s: Yusuf Deniz
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
Column
Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
- Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Persoonlijk verhaal
Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Lees ook
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
- Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
- Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Persoonlijk verhaal
Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.