Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Na alle chemokuren zou ik geen kinderen meer kunnen krijgen'

'De Verandering', zaterdag 16 september, 17.30 uur, NPO2

Het is de grootste droom van Elbrich van Dokkum (25): moeder worden. Als ze op haar negende onverklaarbare pijn in haar been krijgt, blijkt dat er een kwaadaardige tumor zit. De behandeling die noodzakelijk blijkt om haar leven te redden, heeft een afschuwelijke bijwerking: Elbrich zal onvruchtbaar worden.

Deel:

“Gelukkig heeft een arts na de eerste chemokuur aangeboden om preventief een eierstok te verwijdern," vertelt Elbrich. Dit eierstokweefsel kan namelijk worden ingevroren, zodat deze later kan worden teruggeplaatst en Elbrich misschien ooit toch nog kinderen kan krijgen.

Dertig bestralingen

Na dertig bestralingen, veertien chemokuren en twee jaren vol onzekerheid komt dan eindelijk het verlossende woord: Elbrich wordt genezen verklaard. Elbrich begint te dromen van de toekomst en van een leven als moeder. De jaren tikken echter onverbiddelijk door en twijfels knagen aan haar zelfbeeld. Zal er ooit een man in haar leven komen die een leven zonder gezamenlijke biologische kinderen kan accepteren?

Twijfels

Als ze Bennie ontmoet, spelen die twijfels nog steeds door haar hoofd. Ze vertelt Bennie dat ze geen kinderen kan krijgen. Bennie schrikt van dit nieuws, maar besluit dat hij toch met Elbrich verder wil. “Ik wilde gewoon niet meer zonder haar leven.” 

Bijzonder nieuws

Dan krijgt Elbrich vlak na haar bruiloft bijzonder nieuws. Jaren na het invriezen van haar eierstokweefsel lijkt het eindelijk mogelijk om daar eierstokken terug te plaatsen. Kan ze nu toch nog zwanger raken?

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--