Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nadia Bolz-Weber over coming-out:'Weet dat er veel liefdevolle steun voor je is'

Nadia Bolz-Weber vertelt hoe ze naar de Nashville-verklaring kijkt en wat ze wil zeggen tegen iedereen die nog in de kast zit en bang is om eruit te komen.

Deel:

Nadia Bolz-Weber sprak onlangs op het Graceland Festival 2019. Daar namen we een aantal video's met haar op. We vroegen naar haar visie op de Nashvilleverklaring en ze vertelde wat zij zou willen zeggen tegen iedereen die bang is om uit de kast te komen.

Hoe kijk je naar de Nashvilleverklaring?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De wereld waarin de Nashvilleverklaring een belangrijke denkrichting is, is voorbij. En de wereld waarin jonge queer mensen leven, is een andere wereld. De mensen die deze boodschap erin hameren, zijn onzeker. Zij weten dat de wereld aan het veranderen is en dat vervult ze met angst. Daarom houden ze zich nog steviger vast aan een boodschap die steeds minder relevant is. Zij voelen zich daardoor ook steeds minder relevant. En daardoor houden ze vol dat het de waarheid is, omdat ze weten dat de wereld om hen heen dat soort haat afwijst. Dat soort exclusiviteit.

Ik denk dat jonge mensen moeten weten wat de huidige realiteit is en de toekomstige en hoeveel verschilt die van de realiteit van het verleden. Zodat die boodschappen uit het verleden hen niet op een negatieve manier beïnvloeden. Want hun tijd is echt voorbij, de tijd van mensen die alles in kleine hokjes willen plaatsen: dat iedereen hetero is bijvoorbeeld. Die tijd is echt voorbij.

Wat wil je zeggen tegen mensen die nog in de kast zitten en er niet uit durven?

Iedereen is anders. Ieder heeft z’n eigen tijdspad. Voor de een is het een langer proces om uit de kast te komen dan voor de ander.  Sommigen zitten in een onveilige situatie. Daarom heb ik ook respect voor mensen die het gevoel hebben dat ze in de kast moeten blijven omdat ze zich niet veilig voelen. Maar ik ken niemand die uit de kast gekomen is en dan denkt: ik had het niet moeten doen.

Luister naar je eigen hart, je eigen verhaal en weet dat er heel veel liefdevolle steun is, ook als is het niet in je eigen huis of kerk. Ik beloof je, er is zo veel daarbuiten, ook al ben je daar op dit moment nog niet.    

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--