1: Nederland, het jaar 2301
29 juni 2021 · 10:07
Update: 29 november 2024 · 11:22
Het westen van Nederland is verdronken in een ondiepe zee. Hoogbouwclusters en de grootste kustduingebieden zoals Schouwen, Schoorl zijn eilanden geworden. De Amsterdamse grachtengordel is een paradijs voor duikers. In Utrecht blijkt de 20ste-eeuwse hoogbouw van Hoog Catharijne toch nog een zegen: ze dient als golfbreker, waardoor de Dom het er nog lange tijd uithoudt.
Verhuizen we straks dus massaal naar de hoger gelegen Veluwe en gaan we op vakantie naar de Drenther Wadden? Op 9 februari 2019 publiceerde Vrij Nederland een longread over zeespiegelstijging. Experts van de Universiteit Utrecht kwamen aan het woord, onder wie dr. Kim Cohen. Laatstgenoemde tekende een kaart van Nederland zoals het er anno 2300 mogelijk uit komt te zien.
Met zijn scenario schetst dr. Kim Cohen een eindbeeld. Dit is geen kaart van ‘terugkrabbelen na een onvoorziene catastrofe’, maar laat het zien hoe Nederland zonder grote rampen door geleidelijke ontwikkelingen vanaf 2100 zal veranderen.
18 meter
Cohen gaat er van uit dat tot het midden van de 22ste eeuw het huidige Deltaprogramma wordt gehandhaafd. Voor de kust wordt aanvankelijk op grote schaal zand gewonnen voor stranden en dijken rond de grote steden, zandfort Holland. Daarna stijgt het water zozeer door, tot circa 18 meter boven NAP, dat men niet anders kan dan landinwaarts terug te trekken.
Dit is wel het slechtste scenario. Andere wetenschappers denken dat het ongeveer bij 6 meter zal blijven. Maar ook dan ziet het er niet best uit als we de kustverdediging niet op orde hebben
Weet je nog?
Weet je nog waar je was op 28 mei 2019, om twee uur ’s middags? Het voelde misschien niet als een historisch moment, maar toen werd de Klimaatwet aangenomen door de Eerste Kamer. In 2030, zo spraken we af, stoten we 49 procent minder broeikasgassen uit ten opzichte van 1990. In 2050 minstens 95 procent. Net als Europa, de VS en meer landen dat afspraken met elkaar en zichzelf. In feite een revolutie, die hopelijk op tijd op gang gekomen is.
Lees ook meer hierover in de volgende bronnen:
- Correspondent: Dit kan jij zélf doen tegen klimaatverandering
https://decorrespondent.nl/10792/de-grote-klimaatgids-dit-kan-jij-zelf-doen-tegen-klimaatverandering/4347748412656-8275979a - Longread Vrij Nederland: De zeespiegel stijgt, en we hebben geen plan B
https://www.uu.nl/nieuws/de-zeespiegel-stijgt-en-we-hebben-geen-plan-b - RTL: Nederlanders denken dat we over 100 jaar onder water staan: hoe reëel is dat?
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5001126/zeespiegel-klimaat-nederland-onder-water-overstroming-evacueren - KNMI: Uitleg over Zeespiegelstijging: In de twintigste eeuw is de zeespiegel ongeveer 20 centimeter gestegen. Voor Nederland is dit een van de belangrijkste gevolgen van de opwarming van het klimaat.
https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/zeespiegelstijging
Meest gelezen
- Maaike Martens verloor ‘Wie is de Mol?’: ‘Ik was vereerd dat mensen op mij zaten’
Wil je zien
Maaike Martens verloor ‘Wie is de Mol?’: ‘Ik was vereerd dat mensen op mij zaten’
- Bloedmaan: een Bijbels teken van de eindtijd?
Verklaarbaar verschijnsel of profetie?
Bloedmaan: een Bijbels teken van de eindtijd?
- Het leven van Narita (46) staat op pauze door post-COVID: ‘Ik kan niet eens mijn eigen huishouden doen’
Persoonlijk verhaal
Het leven van Narita (46) staat op pauze door post-COVID: ‘Ik kan niet eens mijn eigen huishouden doen’
Lees ook
- De Ongelooflijke podcast gaat (opnieuw) live
...en jij kunt daar bij zijn!
De Ongelooflijke podcast gaat (opnieuw) live
- ‘Wacht maar tot het niet meer kan’ – Waarom Liesbeth (36) écht geen kinderen wil
Wil je zien
‘Wacht maar tot het niet meer kan’ – Waarom Liesbeth (36) écht geen kinderen wil
- Daan Molenaar maakte de tramaanslag in Utrecht mee
‘Wie ben ik dat ik ben gered?’
Daan Molenaar maakte de tramaanslag in Utrecht mee