Ga naar submenu Ga naar zoekveld

1: Nederland, het jaar 2301

De zeespiegel stijgt en we hebben geen plan B

Het westen van Nederland is verdronken in een ondiepe zee. Hoogbouwclusters en de grootste kustduingebieden zoals Schouwen, Schoorl zijn eilanden geworden. De Amsterdamse grachtengordel is een paradijs voor duikers. In Utrecht blijkt de 20ste-eeuwse hoogbouw van Hoog Catharijne toch nog een zegen: ze dient als golfbreker, waardoor de Dom het er nog lange tijd uithoudt.

Deel:

Verhuizen we straks dus massaal naar de hoger gelegen Veluwe en gaan we op vakantie naar de Drenther Wadden? Op 9 februari 2019 publiceerde Vrij Nederland een longread over zeespiegelstijging. Experts van de Universiteit Utrecht kwamen aan het woord, onder wie dr. Kim Cohen. Laatstgenoemde tekende een kaart van Nederland zoals het er anno 2300 mogelijk uit komt te zien.
Met zijn scenario schetst dr. Kim Cohen een eindbeeld. Dit is geen kaart van ‘terugkrabbelen na een onvoorziene catastrofe’, maar laat het zien hoe Nederland zonder grote rampen door geleidelijke ontwikkelingen vanaf 2100 zal veranderen.

18 meter

1- geo-beeld-kaart-volledig

Cohen gaat er van uit dat tot het midden van de 22ste eeuw het huidige Deltaprogramma wordt gehandhaafd. Voor de kust wordt aanvankelijk op grote schaal zand gewonnen voor stranden en dijken rond de grote steden, zandfort Holland. Daarna stijgt het water zozeer door, tot circa 18 meter boven NAP, dat men niet anders kan dan landinwaarts terug te trekken.
Dit is wel het slechtste scenario. Andere wetenschappers denken dat het ongeveer bij 6 meter zal blijven. Maar ook dan ziet het er niet best uit als we de kustverdediging niet op orde hebben

Weet je nog?

Weet je nog waar je was op 28 mei 2019, om twee uur ’s middags? Het voelde misschien niet als een historisch moment, maar toen werd de Klimaatwet aangenomen door de Eerste Kamer. In 2030, zo spraken we af, stoten we 49 procent minder broeikasgassen uit ten opzichte van 1990. In 2050 minstens 95 procent. Net als Europa, de VS en meer landen dat afspraken met elkaar en zichzelf. In feite een revolutie, die hopelijk op tijd op gang gekomen is.

Lees ook meer hierover in de volgende bronnen:

--:--