Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nederland Zingt Dag-spreker Alinda Bol over het thema 'U geeft rust'

‘In de stilte heb ik Gods stem leren verstaan’

Ze gaat op de Nederland Zingt Dag vertellen over een persoonlijke gebeurtenis waarna ze rust leerde te vinden. Die trigger geeft Alinda Bol alvast mee aan Visie-lezers. Thema van de dag is ‘U geeft rust - door alles heen’. “Hopelijk gaan mensen naar huis met het gevoel dat we samen de wereld aankunnen.”

Deel:

“Ik kreeg op dat bewuste moment een teken van God”, voegt de Spakenburgse spreekster er nog aan toe. “O, en het publiek geef ik een opdracht mee. Verdere details blijven natuurlijk geheim.
Hoe ik het vind dat ik mag spreken op deze dag? Erg bijzonder. Er zijn legio sprekers, en ik word uitgekozen! Maar, alle eer aan God, want op het podium ben ik zijn handen en voeten. Ik vind het wel spannend, al die duizenden toehoorders. Tegelijk maakt dat het gaaf: zó veel christenen onder één dak, om elkaar te ontmoeten en God te aanbidden.”

Andere relatie met God

Rust krijgen door God, daar draait het de komende Nederland Zingt Dag om. Volgens Alinda is rust iets wat je eerst zelf op moet zoeken. Als je eenmaal geleerd hebt hoe dat werkt, krijg je – in de stilte – een andere relatie met God. “Als ik mijn rust pak, doe ik even níks. Daardoor heb ik Gods stem leren verstaan. Zo kwam er steeds een naam van een vrouw in me op die ik slechts een paar keer had gesproken. Ik besloot haar een berichtje te sturen waarin stond dat ik aan haar moest denken, maar niet wist waarom. Ze belde me gelijk en zei: ‘Dit is bijzonder… Er is namelijk borstkanker bij mij geconstateerd.’ Zó werkt God dus ook, besefte ik.”

Wie is Alinda Bol?

Alinda Bol is eigenaar van ‘leuke-dingen-winkel’ LUV Spakenburg. Ze heeft drie boeken geschreven: Woorden van troost, Vier het leven en PUUR! in balans – Genietend leven. Ze spreekt op evenementen voor vrouwen en heeft verschillende programma’s gepresenteerd op tv-zender Family7.

Moeten we de touwtjes uit handen geven om rust te vinden?
“Ja, want God wil helpen. Ik zeg vaak: ‘Hier ben ik, doe maar met me wat U wilt.’ Hij leidt, maar daarop vertrouwen vergt soms training. Ik merk dat loslaten – ook van kleine dingen in het dagelijks leven – me steeds beter afgaat. Als iemand iets van me vraagt, hoef ik niet meteen te handelen. ’s Zondags en ’s avonds laat ik mijn telefoon zo veel mogelijk links liggen. Dat geeft ook rust en daardoor slaap ik zelfs beter. Ik weet dat dankzij God alles op zijn pootjes terechtkomt.”

Loslaten lukt me steeds beter

Je levensmotto is: ‘Start vandaag nog met gelukkig zijn.’ Speelt rust nemen hierin een rol?
“Absoluut! Je hebt altijd een keuze: blijf ik in deze situatie, of doe ik er iets aan? Je rust pakken in plaats van doorrennen, levert uiteindelijk meer op. Als je daardoor gebeurtenissen hebt verwerkt, kun je die ervaringen gebruiken om andere mensen te helpen. Mijn eerste man is in 2003 overleden. In 2014 heb ik een boekje over rouwverwerking geschreven: Woorden van troost. Ik stond eens in mijn winkel en werd gebeld door een man van 80 jaar die mij wilde spreken. Zijn vrouw was overleden, en mijn boekje had hem gesterkt. Twee weken later stond hij zelfs op de stoep – na een autorit van anderhalf uur! In onze koffiehoek hebben we zo’n fijn en emotioneel gesprek gehad. Ik zei hem: ‘Als jij hierdoorheen komt, ga je andere mensen in hetzelfde schuitje helpen.’ Ik ben er heilig van overtuigd dat God ons die taak gegeven heeft.”

Wat is jouw connectie met ‘Nederland Zingt’?
“Ik ben ermee opgegroeid, daardoor geeft het me een veilig gevoel. Zeker die keer dat ik het op de televisie in mijn hotelkamer in Griekenland bekeek. Ik dacht toen: wauw, zelfs híér is Nederland Zingt. Verder houd ik van muziek en van zingen. Ik ben een handjevol keren naar de Nederland Zingt Dag geweest. Het voelde als één grote familie, omdat we allemaal gelijkgestemd zijn. Normaal gesproken gaan christenen naar verschillende kerken en zijn er discussies over bijzaken. Op deze dag staan alle neuzen dezelfde kant op, dat is zó mooi.”

Koop je kaartje!

De Nederland Zingt Dag op 22 oktober staat bol van prachtige muziek en inspirerende sprekers. Bekende namen als Marcel en Lydia Zimmer, Lucas Kramer en Jurjen ten Brinke leveren hun bijdrage, net als Alinda Bol. Omdat de EO te maken heeft met hoge ambities en stijgende kosten, vraagt Nederland Zingt je om vriend te worden. Dit is al mogelijk vanaf 5 euro per maand, en dan kun je één of meerdere tickets kopen. Kom je ook genieten van deze muzikale aanbiddingsdag? Koop hier je kaartje.

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--