Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Nederlandse tieners minder gelovig dan die in andere landen’

Onderzoek van 'The Open Generation'

Zes procent van de Nederlandse jongeren maakt een bewuste keuze voor het christelijk geloof. Dat is een stuk minder dan hun leeftijdsgenoten uit andere landen. Wereldwijd is 22 procent van de jongeren overtuigd christen. Maar het goede nieuws is: Nederlandse tieners staan wel open voor Jezus én geloven in zijn bestaan.

Deel:

Dat blijkt uit het onderzoek The Open Generation. Dorina Nauta is namens hulporganisatie World Vision projectleider. Een open en inclusieve houding is typerend voor jongeren tussen de 13 en de 17 jaar, vertelt ze. Het wereldwijde onderzoek bevroeg in totaal 25.000 tieners, waaronder ruim 1000 uit Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Amerikaanse onderzoeksbureau Barna Group. Alpha Nederland en World Vision publiceerden het Nederlandse rapport.

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het belangrijkste doel is om te luisteren naar tieners en hun leefwereld te begrijpen. En te onderzoeken: wat heeft deze generatie nodig om haar geloof vorm te geven? We willen naast hen staan en van hen leren. Daarbij hebben wij bijvoorbeeld gevraagd naar hun grootste zorg. Dat is met stip op één klimaatverandering. Daarna volgen vervuiling en racisme. Door te weten wat hen bezighoudt, begrijpen we deze generatie beter.”

Hoe kijken ze naar Jezus?

“Wereldwijd en in Nederland zien tieners Jezus als een liefdevol en hoopgevend persoon. Ze geloven in zijn bestaan, maar betwijfelen of Hij actief is in de wereld van vandaag. Opvallend is dat vooral Nederlandse jongeren niet zo goed weten hoe ze Hem moeten zien. Dat komt waarschijnlijk doordat driekwart niet verbonden is aan het christelijk geloof. Maar ze staan er ook niet negatief tegenover.”

Wat kunnen ouders, jeugdwerkers en kerkleiders met dit onderzoek?

“Het is pijnlijk dat zo veel tieners in Nederland niet meer geloven in Jezus, maar laten we daarbij vooral kijken naar hoe we hen wél bereiken. Ze staan namelijk niet negatief tegenover het geloof, maar ze voelen zich niet betrokken. Mijn advies is: bespreek in de kerk ook eens onderwerpen die jongeren bezighouden. Benoem bijvoorbeeld in de preek wat we moeten doen aan klimaatverandering of hoe we iets kunnen doen tegen racisme.

Verder hebben we gezien dat jongeren graag iets willen bijdragen aan de aanpak van onrecht. Ze twijfelen alleen of zij zelf een positief verschil kunnen maken. Daarbij willen ze graag gemotiveerd worden door hun eigen omgeving. Dat kunnen familieleden of vrienden zijn, maar ook de kerk kan daar een rol in spelen. Laat daar maar inspiratiebronnen opstaan.”

Wil jij doorpraten over dit onderwerp en deze generatie verder helpen? Dat kan op 15 juni. Dan organiseert Alpha Nederland samen met World Vision een symposium over het gesprek tussen jongeren en de kerk. Kijk voor meer informatie op onderstaande site.

Opengeneration.nl

Geschreven door

Karen Zilver

--:--