Nieuw EO-programma 'Dit is de middag'
4 april 2023 · 20:49
Update: 21 september 2023 · 12:07
Tijd voor je lunchpauze? Kijk dan op maandag en woensdag naar het gloednieuwe live-lunchprogramma 'Dit is de middag', waarin EO-presentatoren Margje Fikse en Hans van der Steeg met mensen praten over actuele ontwikkelingen en de invloed daarvan op hun persoonlijke leven. “Een programma als dit bestaat nog niet.”
Hans van der Steeg
Hoe ziet de huishoudportemonnee eruit voor een stakende vuilnisman? Dwingt de energiecrisis Nederlanders te accepteren dat er windmolens in de ‘achtertuin’ komen te staan? En welke gevolgen heeft het lerarentekort voor plattelandsscholen? Margje bespreekt het laatste nieuws in de studio aan de stamtafel met een drietal leden uit een vaste poule, die onder meer bestaat uit een barvrouw, een boer, een onderwijzeres, een visser, een kapper en een metaalarbeider. Margje: “We laten zo min mogelijk politici en BN’ers aan het woord. Veel talkshows starten met filmpjes waarin ze mensen op straat vragen naar hun mening, waarna ze er in de studio met bekende gezichten over doorpraten... Wij willen juist de mensen van zulke filmpjes in de studio spreken – zij die de gevolgen van de genomen beslissingen direct ondervinden. Een talkshow met zo’n insteek bestaat nog niet.”
Aan de keukentafel
EO-presentator Hans van der Steeg bespreekt de onderwerpen door bij mensen thuis aan de keukentafel aan te schuiven. “Ook dat gebeurt live”, vertelt Margje. “Waar ik het meeste naar uitkijk? De goede gesprekken. En de eerste uitzending! We hebben er veel over gepraat; laten we nu maar gewoon beginnen.”
Zwak voor zorg
Naast de stamtafelgasten zullen er andere mensen aanschuiven die bij de besproken onderwerpen – altijd afhankelijk van het nieuws – betrokken zijn. “Denk aan kwesties als de vleestaks, vrouwen in de bouw, en boerenprotesten. Ik heb een zwak voor mensen die in de zorg werken, dus ik zou ook graag met en over hen het gesprek starten.” Verder is er de rubriek ‘Langs Neerlands Wegen’ waarin aandacht wordt besteed aan protesten langs de weg, zoals spandoeken, posters en poppen. “Dat vliegen we ludiek aan, maar we willen wel echt weten wat deze mensen dwarszit.”
Hoop brengen
“Een programma als dit kun je gemakkelijk negatief insteken”, gaat Margje verder. “Maar wij willen juist hoop brengen. In onze proefuitzending zat een ondernemer die vanwege de inflatie alles zo dichtbij mogelijk inkocht en het daardoor voor een lagere prijs kon blijven aanbieden. Aan zulke oplossingen willen we veel aandacht besteden.”
Dit is de middag
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
De Verandering in het leven van Yvonne Kaspers
Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
Column van Tijs van den Brink
Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
- Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
Wil je zien
Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
- Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
‘Ik kan het me niet permitteren grote fouten te maken’
Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.