Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jennifer Hoffman ontdekt het échte verhaal achter je kipnuggets in 'Gefileerd'

‘Ik schrok enorm van de slavernij en apathische kippen’

Een lekker stukje vlees of vis op ons bord lijkt zo onschuldig. Maar eigenlijk weten we het wel: de voedselindustrie is niet overal zoals die zou moeten zijn. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor onze kipnuggets of de voorverpakte sushi? In Gefileerd reist Jennifer Hoffman met vijf foodies naar Thailand om het antwoord op die vraag te ontdekken – en te ervaren.

Deel:

Voor Gefileerd trok Jennifer op met een groep jonge foodies, die stuk voor stuk erg van lekker eten houden. Samen met hen dook ze in de wereld van de voedselindustrie. Jennifer: “De vraag is bij Gefileerd hetzelfde als bij Genaaid: wie betaalt de échte prijs voor onze goedkope producten? Ik schrok enorm toen ik ontdekte dat er nog steeds moderne slavernij bestaat. Mensen worden geronseld en worden wakker op een vissersboot, ver op zee, zonder land in zicht. Daar worden ze soms wel tien jaar lang vastgehouden. En je kunt je voorstellen dat dat niet onder de meest prettige omstandigheden is. Ze worden mishandeld en gedrogeerd zodat ze langer kunnen doorwerken. En dat allemaal zodat supermarkten hun vis goedkoop kunnen aanbieden.”

Ze worden mishandeld en gedrogeerd zodat ze langer kunnen doorwerken

Maar naast de mensen, zijn het ook de dieren die erg te lijden hebben. “Een van de momenten die me het meest bijgebleven is, is toen we een kippenslachterij binnengingen. Natuurlijk weet je dat als je kip eet, er ook geslacht moet worden. Maar dan heb je een mooie gezonde bruine kip in je hoofd, die in een weide heeft rondgehuppeld en op een zo pijnloos mogelijke manier met respect geslacht wordt. Niets is minder waar. De hoeveelheid kippen die verwerkt wordt is misselijkmakend. Ik zag een grote kipcarrousel waar zielige apathische kippen, volgespoten met antibiotica, in worden opgehangen en op een vreselijke manier aan het einde van hun leven komen. Dat wil je toch niet eten?”

Verandering in eetpatronen

“Ik eet zelf voor 95% veganistisch. Niet alleen voor de dieren of het milieu, maar ook omdat ik merk dat ik er gezonder van ben geworden. Ik voel me beter dan ooit nu ik veelal plantaardig ben gaan eten. En áls ik kip eet, dan koop ik die op een markt en gebruik ik alles. Het vlees en de organen. En ik trek er bouillon van. Zo kun je er dagen van eten. Ik heb nog meer respect voor zo’n dier gekregen dan ik eerst al had. Ik wil niet dat die kip gepaneerd in een extra large emmer terecht komt.”

Jennifer is niet de enige die haar eetpatroon heeft aangepast. “Ook de foodies zijn veranderd. Zo at sportfanaat en personal trainer Kevin vóór het programma elke dag een halve kilo kip. Elke dag! Als je dan ineens vegetarisch gaat eten, is dat wel even omschakelen. En dat wilde hij aanvankelijk echt niet. Die eiwitten had hij nodig, zei hij. Maar tegen het einde van de reis kwam hij met geweldige oplossingen en alternatieven. Hij eet nu doordeweeks geen vlees meer.”

Gezond voor jezelf, de dieren en het mileu

“Dat is precies wat we hopen te bereiken door dit programma: dat mensen zich bewust worden van wat ze nou eigenlijk eten en wat voor leed het met zich meebrengt. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Het is niet gezond voor ons, niet voor de dieren en zeker ook niet voor het milieu. Maar het goede nieuws is: we kunnen met z’n allen écht een verschil maken, door mooie en gezondere producten te kopen die bijdragen aan een betere wereld en een gezondere levensstijl.”

Ik ben koken veel leuker gaan vinden sinds ik plantaardig eet

Jennifers tips

Jennifers tips voor een gezonde levensstijl, waar je jezelf, de dieren en het milieu een plezier mee doet:

  • Eet minder vlees en vis. Als je dat moeilijk vindt, begin dan met één dag in de week vegetarisch/veganistisch eten.
  • Daag jezelf uit en probeer wat nieuws. Koop eens een groente waarmee je nog nooit gekookt hebt en zoek online een recept. Zo leer je jezelf stap voor stap nieuwe gerechten aan.
  • Als je wel graag vlees of vis wil eten, vraag dan aan je visboer of slager waar hun producten vandaan komen. Biologisch en lokaal is het beste. In de supermarkten kun je op de keurmerken letten.
  • Kijk voor de lekkerste veganistische recepten op degroenemeisjes.nl of bij Sanne Vogel. Ik ben koken vele malen leuker gaan vinden sinds ik plantaardig ben gaan koken. Je wordt er heel creatief van. Kijk hier voor inspiratie!

Lees ook: 9x duurzamen, gezonde én lekkere snacks.

Geschreven door

Wendy Verra

--:--