‘Geweld en uitbuiting treft christelijke vrouwen steeds harder’
21 maart 2022 · 09:20
Update: 21 november 2024 · 07:46
Christelijke meisjes en vrouwen lijden wereldwijd in toenemende mate onder geweld, blijkt uit een nieuw rapport van Open Doors. “Wij vinden dat overheden hen beter moeten beschermen, door strengere wetgeving én hardere straffen.”
“De hoofdconclusie van dit rapport, Gender Specific Religious Persecution, is dat geweld en uitbuiting christelijke vrouwen steeds harder treft,” zegt persvoorlichter Marjon Snel van Open Doors. “Een goede illustratie hiervan is het toenemend aantal gedwongen huwelijken in Pakistan. Het komt steeds vaker voor dat christelijke, minderjarige meisjes worden ontvoerd en gedwongen te trouwen met – meestal oudere – islamitische mannen. Soms zijn die meisjes amper 13 jaar oud. En weet je wat het nóg wranger maakt? Als hun ouders vervolgens naar de rechter stappen omdat zij hun dochter terug willen, krijgen zij nul op het rekest.”
Waarom?
“Wanneer ouders hun beklag komen doen, zegt de rechter: ‘Jullie dochter is inmiddels getrouwd; formeel is ze nu moslima.’ Zo’n rechter kan zich op de islamitische wetgeving beroepen, want Pakistan is officieel een islamitische staat. Dat is echt verschrikkelijk; de grondrechten die wel voor moslims gelden, zijn er niet voor de kwetsbare christelijke minderheid in dit land. En die minderjarige meisjes worden vaak ook nog eens enorm onder druk gezet om te verklaren dat ze uit vrije beweging zijn overgegaan naar de islam. Stel je eens voor dat het jóúw dochter is…”
Stel je eens voor dat het jóúw dochter is…
Jullie publiceren dit rapport nu voor het vijfde jaar op rij. Is er iets wat er deze keer echt uitspringt?
“Onze onderzoeksafdeling ziet heel duidelijk de tendens dat het geweld het afgelopen jaar harder en intenser is geworden. Om nog een ander voorbeeld te noemen: in Afghanistan – dit jaar nummer één op de Ranglijst Christenvervolging – zijn voorgangers en andere christenen als de dood dat hun tienerdochters door de Taliban als seksslavinnen worden meegenomen. Sommigen sturen hun minderjarige dochters naar onderduikadressen helemaal aan de andere kant van het land, om dat te voorkomen.”
Het groeiende aantal conflicten en crises en de toename van criminaliteit verzwakken vooral de positie van vrouwen, constateren jullie. Waarom treft dit juist hen?
“Dat zien we bijvoorbeeld in Afrikaanse landen waarin extremisme oprukt, zoals Congo. Daar wordt verkrachting steeds vaker doelbewust ingezet als een middel om christelijke meisjes en vrouwen te intimideren. In instabiele situaties, waarin de kaders van recht en eerlijk bestuur niet langer functioneren, zijn vrouwen daar veel vaker de dupe van dan mannen. Wij vinden daarom dat overheden christelijke vrouwen in Congo en andere landen beter moeten beschermen, door strengere wetgeving én hardere straffen.”
Een begrijpelijk pleidooi. Maar is dit in landen als Pakistan en Afghanistan, waar de sharia dominant is, geen onhaalbare kaart?
“Ook al leert de geschiedenis ons dat veranderingen vaak heel langzaam gaan, we willen en mogen dit pijnlijke onderwerp niet onbesproken laten. Als wij er de vinger niet bij leggen, wie luistert er dan nog naar de verhalen van deze vrouwen? Hoe moeten zij zich dan voelen? Als het gaat om seksuele uitbuiting van christelijke meisjes en vrouwen, gedwongen huwelijken en dergelijke, móéten we daar aandacht voor blijven vragen. Net zolang totdat er verandering komt. Want één ding is zeker: als níémand hier iets over zegt, verandert er helemaal niets.”
Kijk voor meer informatie op: Opendoors.nl
Beeld: Unsplash
Meest gelezen
- Nieuw seizoen Meer dan verwacht: ‘Zeker moeders kunnen soms best scherp zijn naar elkaar’
Nieuw seizoen Meer dan verwacht: ‘Zeker moeders kunnen soms best scherp zijn naar elkaar’
- Drielingouders Mieke en Nick: ‘Het is niet alleen leuk en schattig, maar ook heel intens’
Persoonlijk verhaal
Drielingouders Mieke en Nick: ‘Het is niet alleen leuk en schattig, maar ook heel intens’
- Hanna Verboom: ‘Iedereen heeft ups en downs. Bij mij kunnen ze extremer zijn’
Persoonlijk verhaal
Hanna Verboom: ‘Iedereen heeft ups en downs. Bij mij kunnen ze extremer zijn’
Lees ook
- De Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: Christus heeft ons vrijgekocht
Galaten 3:1-14
De Bijbel Open | Jurjen ten Brinke: Christus heeft ons vrijgekocht
- Podcast Wallet & Van Weezel keert terug met twee afleveringen over Israël en Iran
Podcast Wallet & Van Weezel keert terug met twee afleveringen over Israël en Iran
- Dit is het ideale weekend van Matthijs Vlaardingerbroek
‘Midden in de natuur ben ik zeer gelukkig’
Dit is het ideale weekend van Matthijs Vlaardingerbroek
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.