Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw seizoen 'Waar doen ze het van?'

'Financiële keuzes vertellen wie je bent’

In het tweede seizoen van het EO-programma 'Waar doen ze het van?' kan de kijker bij vier nieuwe gezinnen meekijken in de portemonnee. Wat gaat erin, wat gaat eruit en waarom? In het programma worden vier zeer verschillende gezinnen gevolgd. Het ene huishouden knoopt de eindjes makkelijker aan elkaar dan het andere. Maar ook rijkdom leidt soms tot dilemma’s, want welke (ethische) keuzes maak je?

Deel:

“Het boeiende aan Waar doen ze het van? is dat je als kijker mee mag gluren in andermans portemonnee. Maar dat kan nooit zonder je af te vragen hoe je zélf omgaat met dat wat je krijgt,” vindt hoofdredacteur Herman Wegter. “Daarmee zet het programma aan tot gesprek met elkaar en met jezelf over geld en bezit. De financiële keuzes die je maakt, zeggen heel veel over wie je bent en wat belangrijk voor je is.”

Bijstandsmoeder: ‘Je kunt met weinig geld gelukkig zijn’

Nadia

Nadia Fieggen woont in Hengelo en moet rondkomen van 1660 euro per maand. In het programma wil ze Nederland laten zien dat je met heel weinig geld gelukkig kunt zijn. Ook wil Nadia mensen inspireren op het gebied van duurzaam leven. Zelf woont ze met haar kinderen in een tiny house dat niet is aangesloten op het elektriciteitsnet en de riolering. “Heel duurzaam, want met mijn composttoilet gebruik ik veel minder water,” vertelt Nadia. “Bijna alles wat je hier ziet, heb ik gekregen.” Er lijkt trots in haar stem door te klinken. Ze heeft er echt handigheid in gekregen om rond te komen. Op de markt koopt ze groot in, voor weinig geld. “Als ik naar de markt ga, neem ik mijn eigen potjes en zakjes mee; en ik ga laat, dan krijg je vaak dingen goedkoper mee.”

Ondernemend stel: ‘Niet bij de pakken neerzitten’

Sheshkalany

Bij Reza en Sahar Sheshkalani uit Alphen aan den Rijn heeft de coronacrisis er stevig ingehakt. Het stel, dat afkomstig is uit Iran, heeft een eigen wellnessonderneming. Door de gedwongen sluiting hebben ze op het moment van de tv-opname een schuld van 37.000 euro, maar ze hebben gelukkig wel hun koophuis kunnen behouden. Hun maandinkomen is zo’n 2500 euro. Hun boodschap aan de kijkers is: “Ga niet bij de pakken neerzitten als je grote tegenslagen krijgt in het leven.” Ze willen niet in een slachtofferrol kruipen, maar gaan er alles aan doen om hier als gezin uit te komen. Sommige uitgaven zijn moeilijk te vermijden. “We hebben het te druk om het met één auto te doen; we hebben er dan ook twee, maar geven er zo min mogelijk geld aan uit,” adus Reza. Samen met Sahar slaat hij zich door een moeilijke tijd heen: “We willen de schulden zo snel mogelijk afbouwen, om weer rust in ons leven te krijgen.”

Christelijk echtpaar: ‘Geven levert veel op’

De_Groot

Linda en Peter de Groot uit Barneveld verdienen 5750 euro per maand en geven maandelijks een ruime bijdrage aan de kerk. Zij is gezins- en opvoedcoach, haar man heeft een autorijschool. Hun visie is dat je geld verdient om zelf comfortabel te leven, maar dat het ook belangrijk is om een deel af te staan aan mensen die het minder goed hebben. Ze doen mee om te laten zien hoe ze enerzijds veel weggeven, maar uiteindelijk meer inkomen genereren. Hun geloof speelt in deze visie op geld een grote rol. Op de vraag hoeveel ze aan de kerk ‘betalen’, antwoordt Linda gevat. “We betálen niets, maar we géven wel veel. Wij vinden het tof om te investeren in de kerk, omdat we geloven in wat de kerk doet. Dus wij geven onze tienden, omdat we alles aan Hem te danken hebben.” Goed zijn voor jezelf mag ook, legt Peter uit: “We dromen ervan om voor onze kinderen een eigen huis te kopen als ze het huis uit gaan.”

Miljonairsgezin: ‘Veel geld verdienen is niet moeilijk’

Rouw.jpg

Vasco en Tamara Rouw uit Emmen kunnen 130.000 euro per maand bijschrijven op hun rekening. Met hun deelname willen laten zien dat veel geld verdienen niet moeilijk hoeft te zijn. Al in zijn tienerjaren is Vasco een gamebedrijf begonnen, waarmee hij veel geld heeft verdiend. De opbrengst heeft hij handig geïnvesteerd. In Waar doen ze het van? geven ze een rondleiding in hun nieuwe, vrijstaande huis waar nog ‘veel’ (eigenlijk alles) aan moet gebeuren... “Een zwembad, een voetbalveldje en een bioscoop,” somt Vasco zijn dromen op. Maar hoe alles precies wordt? Het stel weet het niet zo goed, maar krijgt hulp van een interieurdesigner, die met alle plezier de hele organisatie op zich neemt. “Voor de verbouwing hebben we zo’n acht ton uitgetrokken,” aldus Tamara. De ontwerper legt voorzichtig uit dat daar de inrichting – ongeveer net zo’n bedrag – bij komt.

Waar doen ze het van?

Wekelijks vanaf woensdag 23 maart, 21.35 uur, NPO 1

Geschreven door

Bart van Delen

--:--