Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe EO-webserie over opvoeden

‘Ik heb altijd gevonden dat een moeder moet kunnen werken’

In de nieuwe EO-webserie 'Opvoeden volgens...' gaan kersverse opvoeders in gesprek met ervaringsdeskundigen. EO-presentator Anne-Mar Zwart is zwanger van haar eerste kindje. In de eerste aflevering gaat zij in gesprek met haar eigen moeder Ruth Zwart. Welke lessen heeft Ruth geleerd bij het opvoeden van Anne-Mar?

Deel:

Van haar moeder krijgt Anne-Mar twee basislessen mee: kijk naar wat je kind nodig heeft én doe alles vanuit liefde. Dan komt het goed. “Voor mij was het duidelijk: een baby laat je niet zomaar huilen. Jij huilde van 16.00 tot 21.00 uur,” vertelt Ruth in de eerste aflevering. “Dan zette ik je in zo’n wippertje op het aanrecht. Het staat niet in de boekjes, maar soms gingen we een rondje rijden om je weer stil te krijgen. Gewoon op het industrieterrein. Toen zijn we zelfs een keer aangehouden door de politie. We woonden niet in de buurt van dat industrieterrein en ze hadden ons kenteken gecheckt. De agent had nog nooit eerder gehoord dat er zoiets bestond als rondrijden met kinderen om ze stil te krijgen. Maar het werkt echt.”

Suikervrij

Samen bekijken Anne-Mar en Ruth een fotoboek: “Kijk, die foto is echt lelijk, zie je die dikke nek,” wijst Anne-Mar. “Mam, wat stopte je er allemaal in?!” Maar dat blijkt reuze mee te vallen. Anne-Mar werd suikervrij grootgebracht, tegen de adviezen van het consultatiebureau in.

Naast het gesprek dat Anne-Mar en haar moeder hebben, worden in de aflevering enkele moeders en een vader geportretteerd. “Ik dacht dat ik lekker in bed zou liggen tot m’n baby wakker zou worden en intussen tijdschriftjes zou lezen,” vertelt een van de moeders. “Ik vond mezelf een paar weken later terug in een soort chaos en een huis vol met poep.”

Rust, reinheid, regelmaat

Ten slotte belt Anne-Mar met Esther Kaper, auteur van het boek Mama’s eerste stapjes. Anne-Mar kijkt zeer bedenkelijk als Esther vertelt dat je nooit meer zomaar even de deur uit kunt lopen. “De andere kant is dat een baby een luikje openmaakt waardoor je nog veel meer liefde kunt geven dan je gedacht had,” vertelt Esther. En, heel belangrijk: jouw kind is jouw kind. “Dus niet uit bed halen als de visite dat zo graag wil. Rust, reinheid, regelmaat.” Anne-Mar moet bekennen dat dat voor haar wel een uitdaging is: “Dan ben ik meteen bang dat ik een moeder word met een Excel-schema.”

Inmiddels staan ook volgende afleveringen al online. In de tweede aflevering gaat Marleen Stelling in gesprek met Dwight van van de Vijver. Ze vertelt over haar worsteling om als nieuwe moeder zonder schuldgevoel te werken én te zorgen voor haar kind. “Ik heb altijd gevonden dat een moeder moet kunnen werken. Maar om dat nu dan ook te voelen, dat lukt me niet.” Ze spreekt hierover met Dwight van van de Vijver. Hij is vader, presentator én werkt bij de politie. Heeft hij tips of mooie ervaringen? De komende tijd verschijnen er regelmatig nieuwe afleveringen online. De serie is te zien op het YouTube-kanaal van de EO.

Bekijk hier de eerste aflevering

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tekst: Lars Jacobusse

Meer weten over opvoeden & gezin? Ga naar eo.nl/opvoeden 

--:--