Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe podcast biedt zorgmedewerkers steuntje in de rug

IZB en Lelie Zorggroep slaan handen ineen

Werk je in de zorg en kun je wel wat inspiratie gebruiken voor je werkdag? De podcast Aandacht is speciaal ontwikkeld voor en door zorgverleners, om hun in een veeleisende werkomgeving aandacht te geven en hen te inspireren. Stephan Bol van Lelie zorggroep en Eline de Boo van IZB zijn de initiatiefnemers.

Deel:

Het idee voor deze podcast bestond al langere tijd. “We wilden onze medewerkers en collega’s vanuit de christelijke identiteit toerusten met het Woord van God en ons daarbij richten op individuele medewerkers,” licht Stephan Bol toe. “Veel zorgverleners zijn altijd aan het rennen en vliegen en we gunden hun heel erg dat moment voor zichzelf en voor God.”
Eline de Boo vult aan: “Vanuit IZB wilden we naar aanleiding van het succes van Eerst dit ook podcasts maken voor specifieke doelgroepen. IZB wil echt de link leggen tussen geloof en dagelijks leven, zodat je niet alleen op zondag wordt toegerust. De podcast helpt om de vertaalslag te maken van je christelijke identiteit naar je dagelijkse verantwoordelijkheden. Het idee is al ontstaan vóór coronatijd. Kort daarna raakte de zorg overbelast en ik denk dat we allemaal inzagen dat het een onvoorstelbaar belangrijke groep mensen is.”

In de zorg draait het om aandacht geven aan de ander, maar het is belangrijk dat die aandacht er ook is voor henzelf 

Waar gaat de podcast over?
Eline: “De podcast is gevuld met de persoonlijke verhalen van zorgverleners – van verpleegkundigen tot directie en geestelijk verzorgers – waar een thema en een Bijbelgedeelte aan worden gelinkt. De sprekers dragen het Bijbelgedeelte zelf aan omdat het hen persoonlijk aanspreekt of omdat ze ermee worstelen. Een aflevering duurt zo’n vijf tot tien minuten, een mooie lengte om op de fiets of in de pauze te beluisteren.”
“Natuurlijk zijn we allemaal geliefde kinderen van God,” voegt Stephan toe, “en is Hij er altijd voor ons. Maar we willen juist zorgmedewerkers bemoedigen om vijf tot tien minuten per week voor zichzelf te pakken. Een beroep in de zorg draait om aandacht geven aan de ander, maar het is belangrijk dat die aandacht er ook voor henzelf en hun relatie met God is.”

Waarom heet de podcast ‘Aandacht’?
Stephan: “De titel van de podcast staat voor de aandacht die IZB en Lelie zorggroep aan de zorgverleners willen geven, maar ook voor de aandacht die we hun toewensen om zich even op God te richten. Hopelijk ervaren de zorgmedewerkers de waarde van deze podcast.”

Via Izb.nl/aandacht kun je je als zorgverlener aanmelden om je verhaal te delen, en de podcast beluisteren. Deze is ook op onder andere Spotify te vinden.

Tekst: Wieke van Burken

--:--