Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noord-Iers bakkerskoppel niet schuldig aan discriminatie

Eind aan jarenlange juridische strijd

Een christelijke bakkerskoppel uit Ierland dat weigerde een taart te bakken met de boodschap ‘Steun het homohuwelijk’, is vrijgesproken van discriminatie. Dat is de uitkomst van een jarenlange juridische strijd. Eerder waren lagere rechters wel van mening dat de bakkers discrimineerden.

Deel:

Daniel en Amy McArthur uit Belfast wilden volgens het AD geen taart bakken met de beeltenis van Bert en Ernie, het logo van QueerSpace (een lobbygroep voor homorechten) en de bovengenoemde slogan. “Het is in strijd met wat de Bijbel verkondigt," vertelde Daniel destijds.

Niet persoonlijk

Het hooggerechtshof vond het duidelijk dat de bezwaren van de bakkers niet persoonlijk waren tegen de besteller van de taart, Gareth Lee. Als ze die man als klant hadden geweigerd omdat hij homoseksueel is, of omdat hij het homohuwelijk steunt, was het wel discriminatie geweest. “Maar dat is iets anders dan hen dwingen een taart te leveren met een boodschap waarmee zij het hartgrondig oneens waren," verklaarde de voorzitter van het hof de uitspraak.

Kijktip

Het Grote Hokjesexperiment

Woensdag 1 juni om 20.30 uur op NPO 1

Het Grote Hokjesexperiment

Giovana Ostiana en Tijs van den Brink onderzoeken hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet.

--:--