Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontmoet de muzikale powervrouwen van 'Des Unique'

Bekijk de auditie van deze zanggroep in aflevering 1 van 'Zing!'

Van kinderkoor naar volwassen vocal group: die ontwikkeling maakte Des Unique de afgelopen jaren. Deze gezellige Tilburgse zanggroep bestaat uit 18 enthousiaste vrouwen die met hun muziek andere vrouwen wil 'empoweren'.

Deel:

Des Unique is ontstaan uit een kerkelijk kinderkoor wat doorgroeide naar jongerenkoor Des Unique. "Omdat de jongeren ook ouder werden, is het stukje jongeren er inmiddels af gehaald.", vertelt koorlid Sabine. Des Unique is niet meer aan een kerk verbonden. Wel zijn twee leden die in het kinderkoor hebben gezeten nog steeds actief in de zanggroep. "We heten nu vocal group Des Unique, dat kan je op z’n Frans uitspreken maar ook op z’n Tilburgs: Dés uniek!"

Vrouwengroep

Veel (jongeren)koren kennen het probleem: jongens willen niet zingen. "Misschien is het wel een beetje uit nood geboren, dat we all female zijn. Maar we zijn er inmiddels hartstikke trots op dat we met deze vrouwen 3 tot 9-stemmig kunnen zingen!" Gelukkig zijn mannen nog wel welkom bij Des Unique: "Onze vaste rots in de branding, de pianist, is namelijk een man. Net als een van onze vocal coaches. Dus we laten ons ook begeleiden en inspireren door mannen. De zangeressen zijn wel allemaal vrouwen."

Vrouwenpower

De dames van 'Des Unique' staan hun mannetje en zijn druk bezig met een theatertour: "We zijn bezig voor een theatershow voor 2024 die gaat over vrouwen empowerment. Dit is niet direct feministisch. Je kan het namelijk op heel veel manieren tot uiting brengen, want kwetsbaar zijn is ook een vorm van power." De groep hoopt ook buiten Tilburg te mogen optreden.

Het unieke aan Des Unique

"Bij Des Unique mag iedereen zichzelf zijn. We zijn een groep, maar ook allemaal individuen met ieder eigen voorkeuren, smaak en mening. Dat zorgt met een groep vrouwen soms ook wel voor gekibbel, maar dat maakt het ook leuk." Deze unieke dames gaan ervoor om iets gaafs neer te zetten en dat doen ze vol passie en ambitie.

Competitie

Na de covid-periode waarin het koor even minder kon repeteren kwam de groep weer op gang en hebben ze meegedaan aan een competitie: het Balk TOPfestival in Rotterdam. Dat was een hele klus, omdat er in de coronaperiode nogal wat wisselingen waren geweest in de groep. De zangeressen moesten elkaar dus opnieuw leren kennen. Dat was met online repetities moeilijk, maar ondanks de situatie zijn ze op dit festival tweede geworden in de topklasse. "Dat was supertof, en het competitieve zat er blijkbaar nog in! En we konden ons meten met groepen uit heel Nederland."

Zing! zorgt voor een band

'Des Unique' is dus een ambitieuze groep die zich ook graag laat zien buiten haar eigen stad. Meedoen aan ‘Zing!’ is voor hen een geweldige kans om beide te combineren. “Het is hartstikke leuk om te zien hoe zo’n programma in z’n werk gaat en hoe anderen ermee omgaan en wat je ervan op kan pikken.” Ook de weg naar de audities toe had een positieve invloed op de groep: "Je bent in zo’n extreme focus met elkaar naar iets toe aan het werken, dus de groep komt ook dichter bij elkaar."

Tijdens de opnames was het veel wachten voor de zanggroepen, wat ook een voordeel had: "Des Unique heeft altijd een groot groepsgevoel gehad. Maar omdat we best wel lang moesten wachten tussendoor hebben we ook veel gesprekken gehad over dingen die we eigenlijk helemaal niet van elkaar wisten."

Vooruitkijken

Des Unique zit niet stil: "We zijn naast ‘Zing!’ ook bezig met de theatertour. Die moest even de koelkast in toen we druk met de voorbereidingen van 'Zing!' bezig waren, maar ook daar hebben we heel veel zin in."

Ben je benieuwd naar de auditie van Des Unique? Kijk aflevering 1 van ‘Zing!’ nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--