Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontmoet Iris en Mila uit ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’

Deze gezinnen zie je in aflevering 3

In de derde aflevering van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ kijken we mee met single moms Iris van Houwelingen en Mila Martins. Wie zijn zij, welke opvoedstijl hanteren ze en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

Iris heeft één dochter: de 6-jarige Isa. Ze gelooft in een bewuste vorm van opvoeden: “Ik denk dat kinderen bij hun ouders komen om ouders ook lessen te leren. Om hen te spiegelen en te laten zien waar je nog aan de slag mag.” 

Wonen in een gemeenschap 

Iris en Isa wonen in een gemeenschap. “Voor mij als alleenstaande moeder is dat een verrijking”, vertelt Iris. “Omdat hier andere ouders zijn en dat we af en toe op elkaars kinderen passen, maar ook omdat Isa hier met andere kinderen kan spelen.” 

Strenge opvoeding 

Iris maakt in de uitzending kennis met Mila, die twee dochters heeft: Ayla (7) en Luhanny (4). Mila voedt haar dochters streng op, omdat ze graag wil dat ze zelfstandige vrouwen worden. Daarom leert ze haar dochters al van jongs af aan om mee te helpen, bijvoorbeeld bij het afruimen van de tafel, het opmaken van hun bedden en het schoonmaken van hun kamer. 

Grenzen aangeven

Waar Mila’s dochters duidelijke taken hebben, geldt dat niet voor de dochter van Iris. Zij krijgt van haar moeder veel vrijheid. Hierdoor voelt de band tussen Iris en Isa soms (te) gelijkwaardig. “Ik wil graag wat meer zelf de kapitein van het schip worden”, zegt Iris in de uitzending. Ze is daarom benieuwd hoe andere ouders omgaan met het aangeven van grenzen en het bieden van structuur. 

Praten over moeilijke onderwerpen 

Mila wil graag leren hoe ze soms minder streng kan zijn. Daarnaast vindt ze het lastig om met haar dochters over moeilijke onderwerpen te praten. Zo worstelt ze met praten over de dood van haar ex-schoonvader; de opa van haar kinderen. Haar dochters missen hun opa ontzettend. Mila vindt het moeilijk om haar dochters zo verdrietig te zien. Hoe ga je op een goede manier om met het verdriet van je kind? 

Bij elkaar over de vloer 

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ kijken Iris en Mila allebei een dag mee in het huis en leven van de ander. Hoe zit het dagritme van deze gezinnen eruit? Hoe praten de moeders met hun dochters over lastige onderwerpen? En hoe gaan de ze om met de emoties van hun kinderen?

Kijk aflevering 3 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu via NPO Start.

--:--