Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Onze rouw is heilig in de ogen van God’

‘Ik geloof dat onze rouw heilig is in de ogen van God.’ De Amerikaanse pastor Nadia Bolz-Weber sprak de woorden uit bij de begrafenis van schrijfster Rachel Held Evans. Een indrukwekkende preek waaruit we wat gedachten delen.

Deel:

De liturgie van de rouwdienst van Rachel Held Evans die afgelopen zaterdag werd gehouden, was een paasliturgie ‘de dood betekenis krijgt in de opstanding.’ Nadia stond tijdens de herdenkingsdienst op een indrukwekkende manier stil bij het paasevangelie uit Johannes 20.  

Rouw is heilig

In haar preek schetste ze Maria die diepbedroefd in het donker van de vroege ochtend naar het graf van Jezus gekomen. Daar ziet ze tot haar schrik engelen die vragen: ‘Vrouw, waarom huil je?’ Die vraag is een uitnodiging, legde Nadia uit.

‘Ik huil omdat ik me beroofd voel. Ik huil omdat de dood een dief is die we niet kunnen berechten en straffen. Ik huil omdat ik aannam dat we allemaal een toekomst zouden hebben waarin Rachel haar kinderen kon grootbrengen, boeken zou schrijven en oud zou worden met haar man Dan. Ik huil omdat ik door Rachels dood me realiseer dat niemand van ons is beloofd dat er nog een dag aan z’n leven wordt toegevoegd en dat maakt me angstig.’ ‘Er wordt gezegd dat rouw de prijs is die we moeten betalen om lief te hebben en daarom denk ik dat onze liefdevolle rouw heilig is voor God.’  

Juist in het duister

Nadia wijst in haar verdriet op het bijzondere verhaal van Maria Magdalena. Maria die door het donker van de ochtend niet werd afgeschrikt. Maria, die juist is uitgekozen werd om als eerste het goede nieuws te horen, omdat ze wist wat duister was, omdat ze wist dat God juist in het duister de meest wonderlijke dingen doet.

'Dit verhaal is nog niet over. We weten dat het nog niet beeindigd is omdat we er middenin zitten. Maria Magdalena’s leven, Rachels leven, jullie levens: we zijn voer voor Gods lange, lange verhaal van zijn liefde voor de mensheid.'

'De liefde die onze rouw doordrenkt; de liefde die we hebben voor Rachel, die ze voor ons had, stopt niet. Grafstenen zijn echt, maar er zijn dingen die echter zijn. Dat betekent dat de dood het verhaal van het evangelie niet vernietigt. In andere woorden: het verzet is aan de winnende hand. Niets kan het stoppen. En zoals Rachel zei: “er zijn nog steeds profeten in ons midden.”

En terwijl het nog donker is, breekt het licht door. En de duisternis kan het niet, en zal het niet overwinnen.'

Op de site van the Red Letter Christians lees je de hele preek van Nadia Bolz-Weber na. De hele rouwdienst is te bekijken via Youtube.  

--:--