Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ook hier': indringende verhalen van gewone, gekleurde, Nederlanders over racisme

Shanice (5): ‘Toen we gingen bidden wilde niemand mijn handje vasthouden’.

"Ook hier wonen mensen wonen die het gevoel hebben dat ze niet volledig meetellen. Ook hier is racisme, ook hier is discriminatie.", sprak premier Rutte tijdens een persconferentie. De EO brengt deze verhalen van gewone, gekleurde, Nederlanders over racisme in het programma 'Ook hier'.

Deel:

De protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd nemen steeds grotere vormen aan. Ook in Nederland gaan vele mensen de straat op om te protesteren tegen racisme. Want ook hier worden Nederlandse burgers nog altijd gediscrimineerd op basis van hun huidskleur.

Rouad (17): "Ik wilde de gymzaal inlopen, maar werd tegengehouden door een klasgenoot. ‘Eigen volk eerst’ zei hij en stapte voor me naar binnen."

Shanice (5): "Toen we gingen bidden wilde niemand in de kring mijn handje vasthouden".

Sharona (24): "Als ik in de supermarkt mijn vriend bel over het eten moet ik mijn telefoon overdreven duidelijk weer in mijn zak doen anders heb ik zo de beveiliging achter me staan".

Maryoum (73): "Gister zat ik op de bus te wachten en toen begon een auto uit het niets naar mij te toeteren en een middelvinger op te steken. Gewoon omdat ik een hoofddoek draag."

Het valt wel mee

Net zoals de meeste mannen geen idee hebben hoe het voor een vrouw is om seksueel geïntimideerd te worden heeft een witte Nederlander geen idee hoe het is om als gekleurde door het leven te gaan. Sterker nog, we zeggen al gauw: het valt wel mee, het ligt aan henzelf, iedereen heeft hier gelijke kansen.

De werkelijkheid is anders. Wanneer je stilzit en luistert naar de verhalen wordt er een ander Nederland zichtbaar. Een Nederland waarin de ongelijkheid tussen wit en zwart diep verankerd is. Of het nou gaat om de supermarkt, de school, de bank, de makelaar of de Belastingdienst; gekleurde Nederlanders tellen er minder mee.

Ook hier

In het nieuwe programma Ook hier, spreekt Dwight van van de Vijver met Nederlanders die in het dagelijks leven te maken krijgen met racisme. “Het is ontzettend belangrijk dat deze verhalen gedeeld worden," vindt Dwight van van de Vijver. "In het nieuws lijken alleen de mensen die het hardste schreeuwen hun verhaal te kunnen doen. In Ook Hier en met #ookhier willen we luisteren naar de alledaagse verhalen van gewone Nederlanders zoals jij en ik. Zonder een statement te maken, alleen de verhalen vertellen en hiernaar luisteren.” 

Deel jouw ervaring met #ookhier

Krijg jij ook te maken met racisme? Deel jouw ervaring op social media, met #ookhier.

Ook Pearl Jozefszoon kan erover meepraten: "Ik ging een keer met de auto de pont op richting mijn familie. Ik was nooit eerder met de pont geweest, dus had geen idee hoe het werkte. De pontbestuurder zei: ‘Twee euro, alsjeblieft.’ Dus ik zei: ‘O, even mijn portemonnee pakken’, waarop hij antwoordde: ‘Hier in Nederland kosten dingen gewoon geld, dat moet je maar leren.’" Lees hier het hele interview met Pearl.

Ook hier, maandag 8 t/m vrijdag 12 juni om 21.15 uur op NPO2.
Op social media met #ookhier.

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--