Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op zoek naar de waarheid over de vuurwerkramp in Enschede

2Doc: De Waarheid; vrijdag, 22.15 uur, NPO 2

Deel:

Op 13 mei 2000 ontploft de vuurwerkopslag van het bedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Er vallen honderden gewonden , een woonwijk wordt weggevaagd en er sterven 23 mensen. De documentaire De Waarheid (BNNVARA) van Pieter Fleury gaat over de vraag wie er verantwoordelijk waren en of zij hun verantwoordelijkheid ook hebben genomen. 

Hoe kon zo'n grote ramp in een een strak georganiseerd land als Nederland plaatsvinden? Vastgesteld is dat er veel is misgegaan. Hoe gaan de verantwoordelijken hier achteraf mee om? Door middel van diepte-interviews met betrokkenen zoomt regisseur Pieter Fleury in De Waarheid in op de beslissingen en processen van toen. Met de vuurwerkramp in Enschede als voorbeeld gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag: is de angst om de schuld te krijgen zo groot dat men wegduikt voor verantwoordelijkheid?

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De Waarheid Klaas de Vries
In 'De Waarheid' komt oud-minister Klaas de Vries aan het woord over de vuurwerkramp in Enschede. Credits: nbsp;Submarine/BNNVARA.

Fleury spreekt met de eigenaar van de vuurwerkopslag, een betrokken brandweerman, gemeenteambtenaren en de burgemeester van Enschede. Ook de leider van de onderzoekscommissie, de hoofdofficier van justitie en minister van Binnenlandse Zaken komen aan het woord. Burgers van wie de huizen verwoest werden, doen een beroep op het gezonde verstand. In De Waarheid probeert de documentairemaker aan de hand van een lange reeks verhalen antwoorden op zijn vragen te krijgen. 

2Doc: De Waarheid

Wie waren er verantwoordelijk voor de vuurwerkramp in Enschede in 2000? En hebben zij hun verantwoordelijkheid ook genomen? Op deze vragen zoekt Pieter Fleury een antwoord in zijn documentaire De Waarheid

Vrijdag 26 februari, 22.15 uur, NPO 2

Beeld: Submarine/BNNVARA

--:--