Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Opnieuw leren leven na opgroeien in een sekte

'Hannelore, het meisje uit de sekte'; zaterdagavond in 'EO Live'

Deel:

In 2019 overleed de bekende sekteleider Sipke Vrieswijk. Jarenlang leidde hij de ‘Gemeente Gods’ in ’s-Gravendeel en Velddriel. De ouders van Hannelore van Otterloo waren lid van de sekte. Zaterdag is ze te gast in EO Live, samen met Frank Krake, auteur van Hannelore, het meisje uit de sekte. 

In de sektarische beweging gebeurden veel dingen die het daglicht niet konden verdragen. Dat werd de afgelopen jaren steeds duidelijker. Het nieuwe boek van Frank Krake bevestigt dat beeld. Sinds 1975 stond Vrieswijk aan het hoofd van een groep christenen die van oorsprong een eigen evangelische gemeente wilden starten.

Misbruik toegedekt

De invloed van Vrieswijk op de gemeenteleden werd al snel steeds groter, zo wilde hij bijvoorbeeld dat ze zouden breken met hun familie. Ook onderhield hij lange tijd seksuele relaties met meerdere vrouwen en meisjes binnen zijn sekte. Dit misbruik werd toegedekt als ‘een geestelijke heerlijkheid’.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hannelore het meisje uit de sekte Frank Krake
Hannelore van Otterloo met het boek van Frank Krake. Ze zijn samen te gast in 'EO Live'.

Begin jaren ’90 ontstaan de eerste problemen voor de sekte. Eerst op financieel gebied en later, in 1997, wordt Vrieswijk aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Hij werd veroordeeld tot TBS met dwangverpleging en kwam in 2010 vrij omdat de kans op herhaling volgens de psychiaters klein was. Vervolgens trok hij zich met een klein groepje sekteleden terug in een rijtjeswoning in Papendrecht, waar hij in 2019 overleed.

Na de onvrijwillige bevrijding begon het gevecht om opnieuw Hannelore te worden

Hannelore van Otterloo groeide vanaf haar derde jaar op in de sekte van Vrieswijk. Na een bizarre jeugd in de sekte, een ontvoering naar Israël en een onvrijwillige bevrijding uit de sekte begon haar echte strijd. "Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld."

'Hannelore, het meisje uit de sekte' in 'EO Live'

In radiomagazine EO Live vertellen Hannelore van Otterloo en auteur Frank Krake over de tijd die Hannelore doorbracht in de sekte, wat dit met haar deed en hoe ze deze heftige gebeurtenissen een plek gaf. 

Zaterdag 18 april, 19.00 uur, NPO Radio 5

--:--