Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Opnieuw vier christenen in Indonesië vermoord

Onthoofdingen ‘schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi’

Vier Indonesische boeren uit het Indonesische eiland Sulawesi zijn dinsdagochtend 11 mei rond 08.30 uur op brute wijze onthoofd door islamitische extremisten, meldt Open Doors. De moord op deze vier christenen vond plaats op een koffieplantage in het dorp Kalimago, in Centraal-Sulawesi. Internationale media melden dat de Indonesische politie op dit moment jacht maakt op de voortvluchtige daders.

Deel:

In dezelfde provincie, in de plaats Sigi, zijn in november 2020 eveneens vier christenen – allen lid van het Leger des Heils – vermoord. Leden van de aan IS gelinkte terroristische beweging East Indonesia Mujahedin (MIT) voerden de executies uit.
Volgens Benardnews.org zijn de lichamen van de vier nieuwe slachtoffers inmiddels naar hun huizen gebracht.

Wanhoopsdaad?

Logo Open Doors
Credits: Arief Hidayat (Unsplash.com).

“Dit is een absolute schok voor gelovigen in Centraal-Sulawesi. De bewoners in het gebied zijn de viervoudige moord van november 2020 nog niet te boven. Dit komt hard aan. Ze hebben onze gebeden nu meer dan ooit nodig,” laat Open Doors-partner Ari Hartono in Indonesië weten.
Of deze nieuwe aanval religieus is gemotiveerd, kan hij overigens niet met zekerheid zeggen. “Het kan ook een wanhoopsdaad zijn om te overleven. Dit is een afgelegen gebied, met veel boeren die op geïsoleerde plaatsen in het oerwoud leven.” 
Dat gold ook voor de slachtoffers van dinsdag. De daders maakten na de onthoofding een geldbedrag buit ter waarde van – omgerekend – enkele honderden euro’s. 

Toenemende spanning

Sinds de moord in Sigi in november hebben het Indonesische leger en de politie de druk op terroristische groepen in het gebied fors opgevoerd, aldus Open Doors. De spanning is toegenomen en de voorraden van de terroristen raken uitgeput. Hun enige manier om het hoofd boven water te houden is het beroven van mensen.

Zwaarden

Twitter bericht Open Doors UK moord christenen Indonesië
Credits: Arief Hidayat (Unsplash.com).

Een politiewoordvoerder op het eiland vertelde in de lokale pers het verhaal van een getuige. “Deze getuige was onderweg naar zijn akker toen hij vijf personen op zich af zag komen (volgens Ucanews.com droegen zij vuurwapens en zwaarden, red.). De man herkende het gezicht van een van de daders als lid van de East Indonesia Mujahidin van posters die door de autoriteiten in de regio waren verspreid. Hij is direct daarop weggerend om de mensen in zijn dorp te waarschuwen. Onderweg naar huis ontmoette hij twee vrienden en vertelde hun te vluchten, maar ze namen de waarschuwing niet serieus. De beide vrienden werden diezelfde ochtend vermoord teruggevonden.”

‘Bid om vrede’

Ari Hartono: “De angst en bedreigingen hakken er diep in bij de lokale bevolking. Ze durven niet meer naar hun akkers te gaan om hun land te bewerken. Bid om vrede en bescherming voor deze regio.”
Indonesië staat op dit moment op de 47e plaats van de Ranglijst Christenvervolging, die Open Doors jaarlijks uitbrengt. Het enorme land telt ruim 272 miljoen inwoners, van wie de overgrote meerderheid moslim is. Indonesië telt ruim 33 miljoen christenen.

Beeld: Arief Hidayat (Unsplash.com)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--