Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overdenking: God liefhebben temidden van de drukte

En opeens is het weer zover: je zit in de september-ratrace. Die ruimte voor stille tijd die je de afgelopen weken had, lijkt ver te zoeken. Hoe blijf je volop in contact met God?

Deel:

Na een rustige zomerperiode is het nieuwe (school)seizoen weer begonnen. En dat betekent weer meer files, drukke treinen, kennismakingsgesprekken, eerste lessen, vergaderingen…

Je kan zomaar het idee hebben dat er van alles moet. De drukte kan je soms overweldigen. Bedenk dat God ons als belangrijkste opdracht geeft: Hem te lief hebben. Luister vandaag eens naar die liefdevolle, stille stem, die fluistert: ‘Wat moet je allemaal? Bedenk dat er maar een ding echt belangrijk is: "Heb Mij lief." Deze woorden plaatsen alle zorgen, alle drukte in een ander perspectief. Heb Mij lief. Geniet van de stilte, de vrijheid, de rust die deze woorden brengen. Heb Mij lief. Alle andere dingen komen daaruit voort, volgen die opdracht.

Hij zorgt voor jou

We mogen middenin het leven staan, met alle drukte en gedoe. Maar met onze ogen gericht op Hem. Dat perspectief maakt alle verschil! Hij zegt immers dat ik me geen zorgen hoef te maken voor morgen, omdat Hij het is die voor mij zorgt (Matteüs 6:25 e.v.).

In Lucas 10 staan twee verhalen: dat van de barmhartige Samaritaan, dat ons laat zien wie onze naaste is en hoe we voor hem kunnen zorgen. En het verhaal van Maria en Marta, waarbij Maria rustig aan Jezus’ voeten gaat zitten terwijl Marta al het werk doet. Beide verhalen staan in een context waarin wordt gezegd wat het allerbelangrijkste is: God, de Heer, liefhebben met je hele hart, met je hele ziel, met al je kracht en heel je verstand. En de naaste als jezelf. De Heer liefhebben met alles wat je in is. Dat is het belangrijkst. En in de tweede plaats jezelf en de ander. Niet omdat alle andere zaken niet belangrijk zijn, maar omdat het al die andere zaken in een ander perspectief zet.

Als we God liefhebben, dan zullen we gaan inzien wat het meest belangrijk is. Wat het meest onze aandacht verdient. Welke keuzes we mogen maken. Kijk te midden van de drukte naar Hem. Heb Hem lief.
 

Tips

  1. Bedenk dat je waarde niet af hangt van hoeveel en wat je allemaal doet. Vandaag is een geschenk – probeer het te ontvangen door je niet alleen maar zorgen te maken over morgen. (Luister ter inspiratie het lied Dit is vandaag van Kinga Ban, hieronder).
  2. Stel prioriteiten: wat moet allemaal echt nu? Wat kan wachten?
  3. Vraag hulp: je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Wie in jouw omgeving kan iets van jou overnemen? 

Lees meer tips over liefdevol leven in Jaag de liefde na, Marije Vermaas, Sestra/Jongbloed 2018. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--