Paul Rem op segway in 'Blauw Bloed': 'Paul & de Provincie'
6 maart 2020 · 09:00
Update: 15 november 2024 · 08:15
In Blauw Bloed (EO) trekt Paul Rem, kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo, het land in. In ‘Paul & de Provincie’ blikt hij terug op bezoeken van de Oranjes en verkent hij op een segway de omgeving. Het is even wennen om Paul zo door de straten van Sittard te zien rijden.
“Sittard is een beeldschoon stadje, waar de gemiddelde Hollander helaas niet zo snel komt,” zegt Paul, een bekend gezicht voor de trouwe kijkers van Blauw Bloed. Zaterdag is hij Paul in Limburg, de eerste provincie die hij in de nieuwe reeks bezoekt. “De redactie kwam op het idee door de prachtige historische beelden van streekbezoeken die in een andere reeks, ‘Paul & het Polygoonjournaal’, voorbijkwamen."
(Tekst loopt door onder de foto.)
"Nu nemen we in 'Paul & de Provincie' een kijkje in de streken die de Oranjes lang geleden bezochten. Een reis door het verleden en het heden, waarbij ook nog eens de schoonheid van ons mooie land te zien is, ook ver buiten de Randstad," vertelt Paul enthousiast. "Er is veel meer dan de Amsterdamse grachtengordel, waar ik zelf woon.”
Kijk verder op de site van 'Blauw Bloed'
“Op het besturen van een segway heb ik een tijdje moeten oefenen,” erkent Paul. “Het was een idee van Mike, onze cameraman, die uit ervaring weet dat het een leuk vervoermiddel is. Uiteindelijk heb ik het onder de knie gekregen. Het levert wel een vreemd beeld op: een keurig geklede heer die op een segway door de straten rijdt, maar ik ben het leuk gaan vinden om op deze manier van de omgeving te genieten.”
Wel een vreemd beeld: een keurig geklede heer die op een segway door de straten rijdt
In 1927 bezoeken koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana de streek rond Sittard. Op zwart-witbeelden zien we het koninklijk gezelschap afdalen in een mijnschacht. “De geschiedenis van de mijnbouw leeft in Limburg nog steeds,” merkt Paul op. “De mijnen brachten de streek welvaart, maar er zijn bij diverse rampen ook veel mijnwerkers omgekomen.”
Willem-Alexander en Máxima naar Limburg
“Boven de grote rivieren is iedereen allang vergeten dat minister Joop den Uyl in 1965 de sluiting van de mijnen aankondigde. Maar hier heeft het besluit gevolgen gehad voor diverse generaties. “Daarom zien we ook beelden uit 2015, toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de streek bezochten."
(Tekst loopt door onder de foto.)
"Oud-mijnwerkers hebben toen kunnen vertellen hoe ze de gevolgen van de mijnsluiting hebben ervaren. Die erkenning betekent veel,” benadrukt Paul. “Zo zie je hoe belangrijk de Oranjes voor de provincies zijn, ook aan de randen van het land. Naar die verhalen gaan we in ‘Paul & de Provincie’ op zoek.”
'Paul & de Provincie' in 'Blauw Bloed'
Beeld: Blauw Bloed en ANP/Remko de Waal
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- 'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
‘Ons leven samen is leuk’
'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut