Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul Rem op segway in 'Blauw Bloed': 'Paul & de Provincie'

'Oranjes belangrijk tot randen van het land'; zaterdag, 19.50 uur, NPO 2

Deel:

In Blauw Bloed (EO) trekt Paul Rem, kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo, het land in. In ‘Paul & de Provincie’ blikt hij terug op bezoeken van de Oranjes en verkent hij op een segway de omgeving. Het is even wennen om Paul zo door de straten van Sittard te zien rijden.

“Sittard is een beeldschoon stadje, waar de gemiddelde Hollander helaas niet zo snel komt,” zegt Paul, een bekend gezicht voor de trouwe kijkers van Blauw Bloed. Zaterdag is hij Paul in Limburg, de eerste provincie die hij in de nieuwe reeks bezoekt. “De redactie kwam op het idee door de prachtige historische beelden van streekbezoeken die in een andere reeks, ‘Paul & het Polygoonjournaal’, voorbijkwamen."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Paul & de Provincie Blauw Bloed
Kunsthistoricus Paul Rem op zijn segway: "Een leuk idee van Mike, de cameraman van 'Blauw Bloed'.". Credits: Blauw Bloed en ANP/Remko de Waal.

"Nu nemen we in 'Paul & de Provincie' een kijkje in de streken die de Oranjes lang geleden bezochten. Een reis door het verleden en het heden, waarbij ook nog eens de schoonheid van ons mooie land te zien is, ook ver buiten de Randstad," vertelt Paul enthousiast. "Er is veel meer dan de Amsterdamse grachtengordel, waar ik zelf woon.”

Kijk verder op de site van 'Blauw Bloed'

Zaterdag 7 maart start in het royaltymagazine Blauw Bloed de 11-delige serie ‘Paul & de Provincie’. Paul Rem bezoekt alle provincies in de reeks, die begint in Limburg. Het eerste gedeelte van elke aflevering begint op tv, waarna de kijker op de site van Blauw Bloed verder kan kijken.

“Op het besturen van een segway heb ik een tijdje moeten oefenen,” erkent Paul. “Het was een idee van Mike, onze cameraman, die uit ervaring weet dat het een leuk vervoermiddel is. Uiteindelijk heb ik het onder de knie gekregen. Het levert wel een vreemd beeld op: een keurig geklede heer die op een segway door de straten rijdt, maar ik ben het leuk gaan vinden om op deze manier van de omgeving te genieten.”

Wel een vreemd beeld: een keurig geklede heer die op een segway door de straten rijdt

In 1927 bezoeken koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana de streek rond Sittard. Op zwart-witbeelden zien we het koninklijk gezelschap afdalen in een mijnschacht. “De geschiedenis van de mijnbouw leeft in Limburg nog steeds,” merkt Paul op. “De mijnen brachten de streek welvaart, maar er zijn bij diverse rampen ook veel mijnwerkers omgekomen.”

Willem-Alexander en Máxima naar Limburg

“Boven de grote rivieren is iedereen allang vergeten dat minister Joop den Uyl in 1965 de sluiting van de mijnen aankondigde. Maar hier heeft het besluit gevolgen gehad voor diverse generaties. “Daarom zien we ook beelden uit 2015, toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de streek bezochten."

(Tekst loopt door onder de foto.)

Blauw Bloed Paul & de Provincie
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten de vroegere mijnstreek in 2015. Credits: Blauw Bloed en ANP/Remko de Waal.

"Oud-mijnwerkers hebben toen kunnen vertellen hoe ze de gevolgen van de mijnsluiting hebben ervaren. Die erkenning betekent veel,” benadrukt Paul. “Zo zie je hoe belangrijk de Oranjes voor de provincies zijn, ook aan de randen van het land. Naar die verhalen gaan we in ‘Paul & de Provincie’ op zoek.”

'Paul & de Provincie' in 'Blauw Bloed'

Vanaf 7 maart, iedere zaterdag, 19.50 uur, NPO 2

Beeld: Blauw Bloed en ANP/Remko de Waal

Geschreven door

Bart van Delen

--:--