Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pearl Jozefzoon geniet als dirigent van 'Total Praise'

‘Dirigeren geeft vleugels'

Ze werd bekend als zangeres, maar geniet ook al ruim tien jaar van haar rol als dirigent: Pearl Jozefzoon! Na een gesprek met twee van haar zangleerlingen ontstond in 2018 het idee om in Houten een gospel- en worshipkoor te beginnen. De groep van ervaren en enthousiaste koorleden kreeg de naam ‘Total Praise’.

Deel:

“Toen het idee voor Total Praise ontstond, was ik al dirigent van een amateur kerkkoor”, vertelt Pearl. “Het leek ons leuk om dit nieuwe koor professioneel aan te pakken. Daarom organiseerden we audities. Om potentiële koorleden te werven, deden we veel mond-tot-mondreclame. Ook plaatsten we advertenties in kerkbladen en op internet.” Er bleek veel animo voor het koor: “Er kwamen wel 100-150 auditanten op de oproep af! Uit die groep hebben we toen 25 koorleden geselecteerd.”

Ritmische muzikaliteit

“Bij de auditie hebben we niet alleen gelet op zuiverheid, maar ook op ritmische muzikaliteit”, vertelt Pearl. “We zingen worship en gospel, dus ik zocht een bepaalde stemklank. Ook is het belangrijk dat onze koorleden meerstemmig kunnen zingen. Sommige zangers of zangeressen kunnen prachtig solo zingen, maar raken in de war als er meerstemmig wordt gezongen. Daarom hebben we daar bij de audities ook op getest.”

‘Dirigeren geeft vleugels’

Wat dirigeren zo leuk maakt? “De energie die ik als dirigent geef, krijg ik dubbel terug! Dat geeft je vleugels! Dirigeren is echt een wisselwerking; zo krachtig! Ik sta van enthousiasme regelmatig voor het koor te springen.” Even is het stil. Dan vult Pearl aan: “Dat we allemaal gelovig zijn, geeft een nog diepere dimensie. We strekken ons samen uit naar het bovennatuurlijke; naar God. Dat heeft zoiets krachtigs en verbindends.”

Total Praise groep

Van black gospel tot relipop

Het repertoire van Total Praise loopt uiteen van black gospel tot Opwekkingsliederen. “We zingen christelijke muziek en relipop, in de breedste zin van het woord. Zo stonden we vorig jaar op Pinksterfestival Opwekking met poprockband LEV, maar zingen we ook musicalachtige nummers van bijvoorbeeld The Greatest Showman. Als de muziek een hoopvolle boodschap heeft, is het voor ons al gospel. De goede boodschap!”

‘Dorps’ karakter

Total Praise kenmerkt zich volgens Pearl door het woord ‘verbinding’. “We zijn een eenheid. Hoewel we allemaal super anders zijn, vormen we echt één geheel. Iedereen zoekt elkaar op en alle neuzen staan dezelfde kant op. Omdat het koor vanuit Houten is begonnen, heeft het een ‘dorpse vibe’. Zo zie ik een aantal dames uit het koor bijvoorbeeld ook op het schoolplein. Bij anderen zit ik in de kerk. En weer anderen kom ik tegen in de sportschool.”

‘Je stem bewaken’

De deelname aan ‘Zing’ begon voor Total Praise met een uitnodiging van een talentscout. “We namen de uitnodiging aan, omdat het een superleuke ervaring is voor het koor. Al is het maar voor de verbinding, de ervaring en de tips die we meekrijgen van onze mentor Roel!”

“De dag van de audities was leuk en voor sommige koorleden vol nieuwe indrukken. Iedereen was lekker enthousiast: zelfs voor we op locatie waren, zat de sfeer er al goed in. Zo werd er al volop geappt in de groepsapp. Voor mij was de studio een vertrouwde omgeving, waardoor ik vrij kalm kon blijven en het koor goed kon begeleiden. Op zo’n dag moet je best veel wachten. Dan is het belangrijk om je stem goed te bewaken: niet alles geven in de ochtend, zodat je in de avond ook nog goed kunt zingen.”

Close harmony

Op de vraag van welke concurrent ze tijdens de derde aflevering het meest onder de indruk was, antwoordt Pearl: “De uitvoering van ‘Rumor has it’ van het liedje van Maan was echt te gek. Ik houd heel erg van a capella en close harmony. Zelf zat ik ooit ook in zo’n groep. Dat geeft mij altijd kippenvel!”

De kracht van samen

Het vat goed samen waar Pearl bij samen zingen zo van geniet: verbinding! “Je versterkt elkaar doordat je samen bent. Die meerstemmigheid, wat je hebt al vanaf 3 personen, geeft zo’n enorme boost. Daar kan je zo’n kippenvel mee creëren. Je zingt een andere lijn qua muziek, maar toch is het samen. Het is bijna niet te omschrijven, maar het voegt zóveel toe! Je krijgt energie van elkaar.”

Laagdrempelig

Voor wie nog twijfelt om zich aan te melden bij een koor, heeft Pearl een motiverende boodschap: "Er zijn heel veel koren in Nederland op allerlei niveaus. Zoek er één op die bij jouw muzieksmaak past en begin! Zingen in een koor voelt misschien als een stap, maar is juist laagdrempelig: je staat niet alleen – open en bloot en kwetsbaar – op het podium. Het is de perfecte manier om je stem te leren kennen én het is gezellig."

Op tour met Roel

Dat liefde voor muziek, talent en inzet tot leuke dingen kunnen leiden, blijkt zaterdag in ‘Zing!’. Of ‘Total Praise’ een plek in de kwartfinale veiligstelt, kan Pearl nog niet verklappen. Wél deelt ze dat de groep graag eens met mentor Roel mee op tour wil. "Maar een echt groot doel hebben we niet. We vinden heel veel gaaf. Denk aan de wat grotere gospelfestivals, zingen bij The Passion of optreden in een grote arena als GelreDome…"

Benieuwd naar de auditie van Total Praise? Kijk zaterdag 10 juni naar aflevering 3 van ‘Zing!’, om 20.30 uur op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--