Peter van Uhm blikt terug op zijn deelname aan 'De Kist'
5 oktober 2021 · 09:55
Update: 15 november 2024 · 10:13
Ook al tourt de klassieke Fiat 500 door het land met een doodskist boven op het dak: in het tv-programma De Kist staat het léven voorop. Nu het voertuig maandag voor de 200e keer bij een BN’er op de oprit staat, blikt Peter van Uhm terug op zijn eigen uitzending in 2019.
Eén dag was Peter van Uhm Commandant der Strijdkrachten toen zijn zoon Dennis in 2008 tijdens een missie in Afghanistan om het leven kwam. Bijna elf jaar later vertelde Van Uhm in De Kist zijn verhaal aan Kefah. “Ik ben blij dat ik tot inkeer ben gekomen,” glimlacht Van Uhm terwijl hij terugblikt op de tv-opnames. “De redactie van De Kist had mij jaren eerder al gevraagd, maar ik vond dat destijds nog veel te vroeg. Toen de vraag in 2019 nog een keer kwam, besloot ik samen met mijn vrouw: laat ik het doen. Een besluit waar ik achteraf heel blij mee ben, want het leverde een mooie uitzending op, en meer begrip voor ons verhaal. Ik heb er alleen maar positieve reacties op gehad.”
Tassen vol post
“Uiteindelijk heeft de uitzending mij het laatste duwtje gegeven: inmiddels heb ik de post gelezen en opgeruimd,” vertelt Van Uhm. “Eigenlijk stond ik met die tassen post nog altijd met één voet in het verleden. Maar we willen onze blik op de toekomst gericht houden. Daarom hebben we de logeerkamer veranderd: we hebben ’m ingericht als babykamer, want binnenkort worden we grootouders. Onze dochter woont vlakbij en wil blijven werken, dus wij zullen regelmatig oppassen. Het klinkt misschien wat heftig, maar wij willen onze toekomstige kleindochter niet belasten met de ‘erflast’ van onze zoon. Daarom hebben die tassen ruimte gemaakt voor de toekomst.”
Ik stond ik met die tassen post nog altijd met één voet in het verleden
Als familie
Van Uhm over de brief die zijn zoon Dennis voor zijn uitzending naar Afghanistan schreef.
“Of ik die jongens nog steeds zie?” Van Uhm denkt even na. “Een heel aantal van hen komt nog altijd op Dennis’ sterfdag naar de erebegraafplaats in Loenen, waar de as van Dennis ligt. Ieder jaar. Ze hebben samen een teakhouten bank aangeschaft – zoals er meer op de begraafplaats staan – en bij Dennis neergezet, zodat je ook bij hem kunt zitten. Zo zaten er afgelopen april twee mannen op het bankje. Een van hen herkende ik direct als een van de soldaten van Dennis. Hij had twee biertjes bij zich: een voor zichzelf en een voor Dennis. Als hobby brouwde deze soldaat namelijk graag zelf bier. Hij wist wel dat onze zoon nooit bier dronk – Dennis hield meer van mixdrankjes – maar hij vond dat Dennis toch een van zijn biertjes moest proeven. Dus hij had er eentje bij Dennis neergezet en zo dronken ze als het ware samen een biertje… Schitterend, toch?”
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
- ‘Ik schaam me om buiten te komen’ – en toch werkt Bathoul in Syrië aan haar zelfvertrouwen
Persoonlijk verhaal
‘Ik schaam me om buiten te komen’ – en toch werkt Bathoul in Syrië aan haar zelfvertrouwen
- Van baden in Evian tot ganzen als beveiliging - de gekste feitjes over gevangenis en hotel
Wil je weten
Van baden in Evian tot ganzen als beveiliging - de gekste feitjes over gevangenis en hotel