Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Petra Pelties’ ex-vriend mishandelde haar

‘Ik had geen haar meer op mijn hoofd en was half-doof’

Die ene nacht zal ze nooit vergeten. Zwanger van haar derde kindje, werd ze door haar vriend zwaar mishandeld en voor dood achtergelaten. Het haar uitgetrokken, half-doof geslagen, bloedend: Petra Pelties leek geen schijn van kans te hebben dit te overleven. “Totdat God sprak en m’n ex me niks meer kon doen.”

Deel:

Keer op keer benadrukt Petra Pelties (39): er is altijd een mogelijkheid om te ontsnappen aan huiselijk geweld. Hoe gevangen je als slachtoffer ook denkt te zitten. “Praat er met iemand over. Iemand die je vertrouwt. Het is nooit te laat.” Zelf begeleidt ze nu in haar woonplaats Enschede mensen die lijden of geleden hebben onder huiselijk geweld, misbruik en drugsgebruik.

Elke dag ondervindt ze nog last van de mishandelingen die ze met name die nacht, maar ook in een eerdere relatie, onderging. “Ik heb last van een frozen shoulder, dus ik kan amper mijn haar doen,” begint de goedlachse, blonde rapster Queen P. (haar artiestennaam). “Iemand zei me: ‘Jij lijkt zo op Paulus, dit zal je doorn in het vlees wel zijn.’ Dan hoop ik wel dat ie verdwijnt, want ik heb er vreselijk last van op dit moment.”
Aan de hand van de Tien Geboden besluiten we verder te praten. Elk gebod levert bij Petra een stortvloed aan gedachten op. “Wat leuk, de Tien Geboden ken ik heel goed. Ik ben opgegroeid in een gereformeerd-vrijgemaakte kerk, dus ze zijn er met de paplepel bij me ingegoten.”

1. Vereer naast mij geen andere goden

“De vaders van mijn drie dochters Faith (21), Miracle (15) en Joy (13) vereerde ik haast als afgoden. Op mijn 17e raakte ik in verwachting van de oudste. Ik schaamde me er vreselijk voor, want ik ben grootgebracht met het idee dat je dan moet trouwen en zo dacht – en denk – ik er zelf ook over. Maar dat kon niet, omdat hij geen verblijfsvergunning had. Vijf jaar had ik een relatie met hem, waarin hij me misbruikte en vernederde. En mijn derde vriend heeft me dus bijna vermoord. Niemand zag dat aankomen. Hij leek juist zo anders. Maar het gebruik van verkeerde middelen bracht hem in een psychose. Ik heb het hem vergeven, maar hij heeft het zichzelf nooit vergeven, begreep ik pas van hem.”

2. Maak geen godenbeelden

“God betekent alles voor mij. Mijn Redder, Voorziener – zonder Hem ben ik niets. In de nacht dat mijn ex me bijna vermoordde, heeft Hij me gered. Ik was zo bang, zo bang om dood te gaan, straf te krijgen voor mijn zonde. Dat beeld had ik van God. Dat Hij ver weg was, en rechtvaardig zou oordelen over mijn slechte leven. Maar toen ik Hem aanriep, was Hij daar direct en liet Hij me zien dat Hij plannen voor me had, dat ik een licht zou mogen worden in een duistere wereld. De grootste les die ik over Hem heb geleerd, is dat Hij veel genadevoller is dan ik dacht. Vol liefde en geduld.”

3. Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet

“De wereld van de rapmuziek heeft een ruige kant, die ik ook ken. Daarin schuwen rappers grove taal en het verheerlijken van seks, drugs en alcohol niet. Oorspronkelijk komt rap voort uit de jazz, die weer ontstaan is uit de slavernij. In de jaren negentig kreeg je de gangsterrap, waarin het draait om geld en drugs. Je ziet dat de duivel de engel van de muziek was: hij probeert altijd iets moois en puurs omlaag te halen.
Ik heb als rapster hoogte- en dieptepunten gehad in de muziek. Elk aanbod heb ik met God besproken en ik zal nooit meedoen aan nummers die een slecht leven verheerlijken of waarin wordt gevloekt.”

4. Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag

“Op zondag spreek ik vaak in kerken. Een tijdlang ben ik hier in Enschede lid geweest van de Goed Nieuwsgemeente, maar inmiddels ben ik bij een nieuwe kerk betrokken geraakt: Thrive City Church Enschede. Voor de mensen die door mijn werk voor God tot geloof kwamen, zocht ik een kerk die bij hen paste. In veel gemeenten draait het om gezinnen. Als je daar bijvoorbeeld als ex-gebruiker tussenkomt, word je echt wel goed ontvangen, maar mis je aansluiting. Met een groep mensen hebben we dit in gebed voorgelegd aan God. En ineens kwam ik in contact met iemand uit Amsterdam die mijn autobiografie had gelezen. Ze zei dat ze in haar gemeente in Amsterdam van God te horen hadden gekregen dat er werk in Enschede was. Bijzonder, hè? Ze kenden deze stad helemaal niet. Inmiddels woont de pastor uit Amsterdam met zijn vrouw hier en is er een bloeiende gemeente van bekeerlingen ontstaan. Ze vormen een hechte, multiculturele gemeenschap, waar iedereen welkom is. Ik hoor zo vaak: ‘Hier voel ik me echt thuis.’"

5. Toon eerbied voor uw vader en moeder

petra-2934
Credits: Moon Jansen.

“Dit vind ik een heel belangrijk gebod. Mijn ouders zijn pas verhuisd naar een appartement hier vlakbij. Ik heb altijd respect voor hen gehad, ook al hebben ze veel verdriet door en om mij gehad. 
Vorig jaar heb ik mijn ouders naar God mogen brengen. Samen met hen heb ik het zondaarsgebed gedaan. Ze gingen naar de Heer terug – ik denk dat dit wel een van de mooiste momenten uit mijn leven is. Ze geloofden wel, maar met het verstand, minder met het hart.
Mijn dochters hebben geen vader. Ze zeggen vaak dat ik vader en moeder ineen ben. Op Vaderdag krijg ik ook altijd een cadeautje van hen. Ik zal niemand aanraden om als alleenstaande moeder door het leven te gaan, maar tegelijkertijd ben ik blij met de gave om alleen te blijven.”

6. Pleeg geen moord

“Het feit dat ik zelf bijna ben vermoord, betekent niet dat ik mijn vertrouwen in mensen verloren heb. Ik had geen haar meer op mijn hoofd; het trommelvlies in mijn linkeroor was gebroken – dus ik was half-doof – en heb maandenlang in een rolstoel gezeten, en ervaar nog steeds de gevolgen van de mishandelingen van die nacht. Het was een hel, maar ik kreeg er de hemel voor terug. En nu ben ik nergens meer bang voor.”

7. Pleeg geen overspel

“Ik krijg regelmatig huwelijksaanzoeken, zelfs uit Amerika, maar ik blijf alleen. Om mij heen zie ik mooie voorbeelden van trouw. Mijn ouders zijn meer dan veertig jaar samen en mijn twee zussen hebben stabiele relaties. Soms begint mijn oudste dochter te klagen: ‘Ik vind de ware niet; jij was al moeder op mijn leeftijd.’ Dan zeg ik: ‘Wees maar blij dat jij dat niet bent, je komt hem echt wel tegen. Er lopen veel goede mannen rond.’"

8. Steel niet

“Ik hecht niet aan spullen. Jarenlang konden we niet eens op vakantie. Totdat God me liet zien dat ik ook mocht oogsten. In geestelijk opzicht, door vriendinnen die tot geloof kwamen, maar ook financieel. We konden vorig jaar als gezin op vakantie naar Turkije, en net voor de lockdown van dit voorjaar ben ik nog naar Israël geweest.”

9. Leg over een ander geen vals getuigenis af

“Toen ik bekendheid kreeg, maakte ik ook kennis met de keerzijde: roddel en laster. Daarvoor, in het ziekenhuis, liet iedereen me zitten. Er zijn maar twee mensen uit mijn vriendenkring bij me langsgekomen. Ik herinner me zelfs iemand, een vriendin van vroeger, die mij in mijn rolstoel straal voorbijliep. Toen ik een keer op tv kwam, twitterde ze over ‘haar goede vriendin’ die nu in een show zat. Daar kan ik me alleen maar over verbazen. Uiteindelijk brengt God alles aan het licht. Ik hoef me daar dus niet druk over te maken. Geen leugen blijft in het duister.
Op de basisschool ben ik erg gepest. Daar heb ik jarenlang last van gehad. De grootste pesters spreken me nu aan om te zeggen dat ze het geweldig vinden wat ik doe. Een van hen heeft me een paar jaar geleden gevraagd zijn nieuwe bedrijf te openen. Nu zegt hij: ‘Ik vind het zo mooi om te zien hoe God jou gebruikt.’ Prachtig, toch?”

10. Zet uw zinnen niet op andermans bezit

“We leven in een egoïstische wereld. Het is alleen maar ik, ik, ik. Ikzelf moest juist leren om mezelf wat te gunnen, en te ontvangen. Bij mijn exen en ook bij mijn kinderen ben ik wel bezitterig geweest, uit angst hen te verliezen. Mijn moeder mocht met de oudste absoluut niet even alleen naar het winkelcentrum, het was míjn kind. Ik was ook heel bang om haar en haar zussen kwijt te raken. Tijdens het schrijven van mijn boek kwam ik erachter dat dit ontstaan is in mijn vroegste jeugd. Als baby heb ik wekenlang in de couveuse gelegen. Mijn moeder kon niet naar me toe, dus ik was totaal van anderen afhankelijk. Die schreeuw om liefde heeft lang doorgewerkt in mijn leven. Maar God maakt alles dubbel goed. Hij laat me zien dat het allemaal niet van mij is: het is voor Hem en Hij zorgt.”

Personalia Petra Pelties

Petra Pelties is in 1981 te Enschede geboren, als middelste in een gezin van drie dochters. Op haar 16e startte ze haar muziekcarrière in de rapscene, maar door haar eerste relatie en een zwangerschap werd deze vroegtijdig beëindigd. Jaren van extreem geweld volgden, in drie verschillende relaties. Het dieptepunt kwam in 2007, toen haar vriend haar tijdens een psychose bijna vermoordde. Na een lange revalidatie pakte Petra als Queen P. haar muziekcarrière weer op. Ze won een gouden plaat in Duitsland en maakte muziek met bekende christelijke rappers uit Amerika. In Nederland spreekt ze voor diverse groepen en kerken. In 2016 kwam haar autobiografie uit: Queen P. Een bewogen leven.

Het volledige interview met Petra Pelties is terug te lezen in Visie 46. 

Beeld: Moon Jansen

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--