Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pia Dijkstra: ‘Mijn wetsvoorstel voltooid leven zal mensen rust geven’

D66-politicus te gast in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Zaterdagavond is D66-politicus Pia Dijkstra te gast in het EO-programma Onderweg. De aanleiding voor het gesprek is een aanvaring die ze op Twitter had met Elsbeth Gruteke, die dit programma presenteert. Het ging om een Twitterconversatie over het wetsvoorstel voltooid leven. 

Pia Dijkstra is bekend als Tweede Kamerlid van D66. Voordat ze de politiek in ging, was ze presentator van het NOS Journaal en later ook van het medische programma Vinger aan de Pols. Als politicus was ze de laatste jaren vooral in het nieuws rond de wetsvoorstellen voor orgaandonatie en het wetsvoorstel voltooid leven. Onlangs maakte ze bekend dat ze na de verkiezingen in maart volgend jaar niet wil terugkeren in de Tweede Kamer, maar met pensioen gaat. Ze is deze maand 66 geworden. 

Doopsgezind

Pia vertelt in Onderweg ook over haar jeugd in Franeker. Ze groeide op in een Doopsgezind gezin. "Ik vond het heel leuk in de kerk," vertelt ze. Op de middelbare school twijfelde ze qua opleiding tussen journalistiek, de toneelschool of theologie. Het werd het laatste, al heeft ze die studie na een paar jaar achter zich gelaten. Ze ging werken voor de IKON en regisseerde kerkdiensten voor de omroep. Grote impact had de moord op vier collega’s die in El Salvador op reportage waren. "Het afkalven van mijn geloof begon daar."  

De moord op vier collega's had grote impact

Na haar succesvolle carrière als nieuwslezer komt ze in de Tweede Kamer terecht voor D66. Ze houdt zich bezig met medisch ethische thema’s als orgaandonatie en voltooid leven. "Ik wil best zendingsdrang hebben als het gaat om zulke belangrijke onderwerpen," zegt Pia Dijkstra. "Je hoeft geen beroep te doen op deze wetten. Mijn wetsvoorstel voltooid leven zal mensen rust geven." Op Twitter had ze hierover een aanvaring met Elsbeth Gruteke, bij wie ze in Onderweg een uur te gast is.

Onderweg: Pia Dijkstra

In het EO-radioprogramma Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, passie, geloof en twijfel. In deze aflevering is D66-politicus Pia Dijkstra te gast. 

Zaterdag 12 december, 22.00 uur, NPO Radio 5

--:--