Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Plastische chirurgie, hoe denken christenen daarover?

Wij vroegen het jullie – en dit was het antwoord

Spuitje botox hier, buikwandcorrectie daar: plastische chirurgie wordt steeds populairder. Hoe zit dat in de christelijke wereld? Is cosmetische chirurgie iets wat christenvrouwen overwegen? En, welke soorten plastische chirurgie zijn er eigenlijk? Eva zocht het uit.

Deel:

Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met het herstel van vorm en functie, zo stelt de website van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC). Plastische chirurgie is nodig als de vorm of functie van een lichaamsdeel verstoord is door een aangeboren afwijking – denk aan een schisis of handafwijking – of een niet-aangeboren afwijking door bijvoorbeeld een ongeluk, infectie of operatie. Denk in dat laatste geval aan de reconstructie van een borst die in verband met borstkanker is geamputeerd.

Ook een belangrijk onderdeel van de plastische chirurgie – waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt – is de cosmetische chirurgie. Hierbij gaat het om alle behandelingen die met verbetering van het uiterlijk te maken hebben, zoals een borstvergroting of -verkleining, een buikwandcorrectie of een ooglidcorrectie. Ook worden er veel injectables gebruikt, waarbij er met een naald in of onder de huid wordt gespoten. Denk aan een filler – een vulmiddel om bijvoorbeeld rimpels op te vullen – of botox, dat de spier verlamt waardoor de huid niet meer rimpelt.

Plastische chirurgie gebeurt vaak in ziekenhuizen, maar cosmetische chirurgie in toenemende mate ook in privéklinieken. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer kappers, zonnestudio’s en schoonheidssalons waar je terechtkunt voor een injectie.

Cijfers

 • De minimumleeftijd voor een cosmetische ingreep in Nederland is 18 jaar.
 • In 2008 liet 3,1 procent van de Nederlandse jongeren van 18 tot 25 jaar zich met botox en fillers behandelen; in 2017 was dit percentage 8 procent. Dat is een stijging van 258 procent in minder dan tien jaar (Bron: Erasmus MC/NU.nl).
 • Uit een onderzoek met meer dan 22.000 ondervraagden blijkt dat 33 procent van vrouwen tot 35 jaar zich kan voorstellen in de toekomst aan zichzelf te laten sleutelen, enkel om er mooier uit te zien. Een kwart van deze vrouwen heeft serieus een ingreep overwogen. (Bron: EenVandaag, 2018).
 • In 2016 werd er in Nederland 250.000 keer botox gebruikt en 140.000 keer fillers (Bron: EenVandaag)
 • De vijf populairste ingrepen onder vrouwen zijn: ooglidcorrectie, liposuctie, borstvergroting, botox (gezicht) en lipfillers. Bij mannen zijn dit haarimplantatie, neuscorrectie, liposuctie, botox (gezicht) en buikwandcorrectie (Bron: Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland)

Bezint…

Cosmetische ingrepen zijn niet zonder risico’s. Vanuit de overheid is daarom een slogan ontwikkeld: ‘Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts.’ Deze waarschuwing moet gebruikt worden bij reclames voor cosmetische ingrepen en is te zien in de aftiteling van televisieprogramma’s over make-overs.

Op de website van NVPC is er een checklist om na te gaan vóór een cosmetische ingreep:

 1. Bedenk goed welke verandering u wilt zien en/of welk resultaat u verwacht.
 2. Beoordeel waar en door wie u zich wilt laten opereren.
 3. Bespreek uw wensen/verwachtingen met uw plastisch chirurg.
 4. Bezint eer ge begint, neem bedenktijd na het gesprek.
 5. Bewust kiezen: is de nazorg inbegrepen, wat krijgt u voor uw geld?

Ben je na een ingreep gelukkiger? Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan Universiteit Utrecht zegt in een radio-interview met NPO Radio 1: “Als je al heel lang aan één ding lijdt en je laat dat verhelpen, kun je daarna best tevreden zijn. Maar als je het doet omdat je er jonger of perfecter uit wil zien, als je al onzeker bent en je identiteit voor een deel ophangt aan je uiterlijk, dan loop je wel degelijk het risico om na één ingreep opnieuw te willen.”

Plastische chirurgie en christen zijn

In de christelijke wereld zijn de meningen verdeeld over plastische chirurgie; er staat immers geen pasklaar antwoord in de Bijbel over hoe we ermee om moeten gaan. Wij vroegen Eva-lezeressen op Facebook en Instagram hoe zij erover denken en of zij een ingreep overwegen.

 Uit de reacties blijkt dat niemand tegen plastische chirurgie is als het gaat om een aangeboren of niet-aangeboren afwijking – maar dat de meningen over cosmetische ingrepen verdeeld zijn. Algemene conclusies kunnen we er niet uit trekken, maar de verschillende standpunten zijn interessant. Lees je mee?

Stelling: ‘Plastische chirurgie moet kunnen, ook als het niet-medisch is’

“Ik vind van wel. Jezelf goed verzorgen en mooi zijn; ik ben zeker voor. Als vrouw wil ik mooi zijn en mezelf met vertrouwen dragen.”

Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar het doel van de ingreep. Is het omdat je ergens aan lijdt, of is het medisch gezien noodzakelijk? Of is het puur omdat het mooier is? Evengoed blijft het iemand z’n eigen beslissing, en iemand z’n eigen overweging. Het lijden kan ook psychisch zijn, je kan het niet voor een ander invullen.”

Sta op en schitter: hoe jij of ik schitter is je zelfbeeld, en daar kun je iets aan doen

“In Jesaja staat ‘Sta op en schitter’. Zo mooi dat je mag opstaan, en hoe jij of ik schitter is je zelfbeeld. Als je jezelf niet mooi vindt, kun je daar iets aan doen. Naar de psycholoog of in bepaalde gevallen een operatie. En de grens, ja die bepaal jij in overleg met de chirurg, je man/vrouw, of vijf wijze mensen om je heen. "

“Er is verschil tussen plastische chirurgie en cosmetische chirurgie. Maar ik vind het prima dat het kan. Er zijn ook nog genoeg christenen die al moeite hebben met make-up. Ik ken vriendinnen die botox hebben gedaan tegen de rimpel in hun voorhoofd en waardoor ze minder hoofdpijn hebben. Tja, de generatie van mijn moeder zat aan de ibuprofen of Finimal daarvoor.”

“Marijke van Helwegen of een Kim Kardashian gaan mij veel te ver, maar verder ben ik zeker niet tegen. Ouder worden doen we en het verval ga je zeker niet tegenhouden, wel kan je dat verval op een elegante en tevreden manier met jezelf doen.”

“Ik droom van plastische chirurgie, ik zou heel graag mijn cupmaat van I terug laten brengen naar F. Eerst maar eens een gezonder BMI en genoeg geld bij elkaar sparen. ”

“Soms is het medisch niet noodzakelijk, maar psychisch wel. Kinderen die worden uitgelachen om hun flaporen bijvoorbeeld. Ik weet dat de fout dan bij de pesters ligt, maar een operatie maakt een kind dan wel minder onzeker. Maar om zelf iets te veranderen omdat je dat leuker vindt of om je jonger te laten lijken, echt niet!”

“Waarom zou je überhaupt in een gezond lijf gaan snijden? Plastische chirurgie kan nuttig zijn, bijvoorbeeld een borstverkleining of een borstherstellende operatie na bijvoorbeeld borstkanker. Of als je een minderwaardigheidscomplex krijgt van je flaporen of te grote neus. Maar alleen om er mooier van te worden, nee bedankt.”

Laten we niet vergeten dat God ons heeft gemaakt naar Zijn beeld

“No go. Je bent wie je bent. Zo ben je gemaakt. Alleen een go als het door een ongeluk of zo nodig is.”

“Op zoek naar de grens… waar ligt die? Lijkt steeds meer te vervagen. Een mooie zin vind ik: ‘je bent genoeg.’ Even laten doordringen. Ieder moet het voor zich weten. Ik vind de discussie hierover niet echt nuttig.”

“Laten we niet uit het oog verliezen dat God ons gemaakt heeft naar Zijn beeld. En dat daar, per definitie, niet aan gesleuteld hoeft te worden. Als er door verminking of iets dergelijks verbetering mogelijk is, zou ik dat zeker toejuichen. De techniek is er niet voor niets. Maar ik vind dat we er als christenen op een correcte manier mee om 'moeten' gaan.”

“Ik heb er wel moeite mee. Het kost een hoop geld... Er sterven nog steeds mensen van de honger. Natuurlijk is het wat anders bij een verminking... Maar al die botox voor ouderdomsrimpels.. Nee dank je.”

“Het gevaar zit hem tegenwoordig in het opgelegde perfecte plaatje. Wel of niet christen, we mogen trots zijn op wie wij zijn, het hoeft niet perfect om waardig aan de ander te zijn. En zal het God daar werkelijk om gaan?”

“Mag dit of dat vind ik niet de juiste vraag. Alles mag, maar is het ook goed en opbouwend? Die vraag moet ieder voor zichzelf beantwoorden.”

(Als reactie op bovenstaande) “Ik vind dit een verkeerde opvatting om te denken dat alles mag. Met alle respect voor u, maar onze God gaf ons toch wel duidelijke instructies en wetten. Ik denk niet dat Hij wil dat we zomaar van geslacht veranderen of ons lichaam helemaal verbouwen. God wil niet dat we zelf beslissen wat mag en niet mag, dat is de geest van deze tijd die ons dat doet denken. We leven in een wereld waar alles mag en kan, maar dit is niet de wil van onze Vader. Ik vind dat ieder geval apart bekeken moet worden en als het medisch is, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Als je om esthetische redenen je wilt laten opereren dan denk ik dat je dat best in gebed brengt en zo misschien tot een besluit kan komen. Ook na een ongeval of borstamputatie vind ik dit goed te praten. Het is inderdaad wel een moeilijke kwestie.❤️”

Lees onderaan dit artikel alle opmerkingen op social media.

Instagram-onderzoek naar de mening over plastische chirurgie

Op Instagram legden we een aantal stellingen voor over plastische of cosmetische chirurgie. De resultaten:

Instagram poll: Heb jij ooit plastische chirurgie ondergaan, of ben je het van plan?

Antwoorden:

9% Ja | 91% Nee

 • Borstverkleining (vaak genoemd)
 • Moedervlekken weg laten halen
 • Borstreconstructie. Vond het ook nog wel een ‘ding’ of je dat als christen ‘mag’ doen
 • Ooglidcorrectie
 • Borstvergroting
 • Ik zou graag als ik twee jaar op een vast gewicht zit een buikwandcorrectie laten doen
 • I.v.m. artrose heb ik duimbasis protheses gekregen in mijn handen
 • Heb mijn schaamlippen laten verkleinen. Had er last van bij het fietsen
 • Kaakoperatie om mijn kaak in betere stand te krijgen
 • Flapoor & borstverkleining
 • Als kind is mijn flapoor rechtgezet. Heel blij mee!
 • Na een ernstig ongeval mijn lip laten reconstrueren

Instagram poll: plastische chirurgie om niet-medische redenen is niet iets wat een christen zou moeten doen.

Antwoorden:

43% Ja | 57% Nee

 • Het was belastend voor mijn lijf (borstverkleining)
 • Waarom niet? Ik heb erg zware borsten en wil ze graag laten verkleinen.
 • Tja, lastig. Wat is medisch? Is een reconstructie na amputatie medisch?
 • We verven toch ook ons haar?
 • Dat is veel te ongenuanceerd!
 • Ik ben het ermee eens dat onze identiteit in Jezus is en niet de schoonheidsidealen van deze wereld.
 • Oneens, iedereen moet het zelf weten.
 • Als je echt ergens heel onzeker en ongelukkig over bent vind ik dat dat best mag.
 • Miste mijn vrouwelijkheid, ik was dan ook net zo plat als mijn zoontjes.
 • Lastige vraag, maar ik ben overtuigd dat God sowieso van mij houdt.
 • God heeft je gemaakt zoals Hij dat wil, als mens hebben we al zoveel kapotgemaakt.
 • Vermoeide ogen en cosmetisch effect
 • Nou bij een hazenlip of ernstige littekens van brandwonden, wijnvlekken in het gezicht
 • Dit moet je niet uitmaken als reden dat je christen bent.
 • Nooit doen… chemicaliën in je lichaam is nooit goed
 • Ik heb een borstamputatie gehad 10 jaar geleden, maar gekozen voor gezondheid.
 • In ieder zijn verantwoording richting God.
 • Ben het er niet mee eens, wij hebben allemaal een vrije wil gekregen.
 • Elke situatie is anders. Laten we elkaar liefhebben en niet bekritiseren.
 • Als het mijn leven zo negatief zou beïnvloeden dan zou ik wel erover kunnen nadenken.
 • Borstreconstructie na borstkanker. dus wel medisch noodzakelijk.
 • Je weet zelf als christen wel wat binnen de perken is.
 • Ik ben het eens met deze stelling omdat God zag dat het zeer goed was.
 • Ooglidcorrectie, ik zag er altijd moe uit.
 • Nog niet gedaan maar heb een wrat op mijn neus die lelijk is.
 • Ik vind dit wel lastig, ik heb het wel laten doen maar ik was toen nog geen christen.
 • Je vindt iets niet mooi aan jezelf terwijl je zo gemaakt bent? Waar ben je dan mee bezig?
 • Als je iets is overkomen waar je letsel van hebt dat niet gevaarlijk is maar niet mooi vindt.
 • Mijn man heeft hangende oogleden met problemen tot gevolg, hij heeft ze laten liften.

Instagram poll: Zou je iets willen veranderen aan je lichaam?

Antwoorden:

41% Ja | 59% Nee

 • Gebit, tanden rechtzetten/bleken (vaak genoemd)
 • Afvallen (vaak genoemd)
 • Mijn buik (vaak genoemd)
 • Borstverkleining (vaak genoemd)
 • Ooglidcorrectie (vaak genoemd)
 • Wat minder rimpels
 • Borsten en neus, maar ik ben aan het leren accepteren
 • Ik zou wil een dunnere buik, maar ik zou daar geen operatie voor doen
 • Grotere borsten zouden leuk zijn,maar is niet iets wat ik serieus overweeg
 • Buikwandcorrectie zou wel fijn zijn,maar zit niet in de planning
 • Neus
 • Het litteken van mijn operatie aan mijn blindedarm
 • Ik wil niets veranderen,maar dat is niet omdat ik christen ben
 • Ja ik heb nog steeds veel acne op mijn gezicht en lichaam
 • Hangende oogleden
 • Littekens van de operatie wegwerken
 • Kin
 • Wallen
 • Rosacea
 • Cellulitis op mijn achterbenen
 • Overtollige huid verwijderen
 • Liposuctie

Bronnen:

NVPC
Radio EenVandaag
Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland
NU.nl
Sociale media Eva

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--