Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Platform biedt pastorale zorg aan Oekraïense vluchtelingen

'De totale ontreddering van die mensen raakte mij'

Hoe verleen je als predikant de juiste pastorale hulp aan Oekraïense vluchtelingen? Stichting Gave en Stichting Geloofsinburgering startten een online platform om die vraag te beantwoorden: Pastorsvooroekrainers.nl.

Deel:

De initiatiefnemer van Pastorsvooroekrainers.nl is ds. Esther van Schie (51), predikant van de internationale ICU-gemeente in Gouda – een kerk voor migranten. Zij kwam op het idee om via kerken pastorale hulp aan vluchtelingen aan te bieden: “Naast normale hulp voor vluchtelingen, zoals opvang en levensmiddelen, merk ik dat mensen als ze vluchten veel geloofs- en levensvragen hebben. Pastorale hulp kan daarbij heel belangrijk zijn.”

Hoe ben je op dit initiatief gekomen?
“Eigenlijk liep ik hier al een tijdje mee rond. Ik ben zelf als voorganger van een internationale gemeente al veel met vluchtelingen in contact geweest en ik wilde dat kerken meer voor vluchtelingen zouden doen. Drie weken geleden ben ik naar Praag gegaan om hulp te bieden aan vluchtelingen. Ik kwam daar op het station honderden vluchtelingen tegen. De totale ontreddering van die mensen raakte mij heel erg. Het gaf voor mij de doorslag om in actie te komen. Ik heb de telefoon gepakt en samen met Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave, zijn we gaan kijken of we landelijke pastorale zorg beschikbaar kunnen maken.”

Hoe werkt het online platform Pastorsvooroekrainers.nl?
“Er is een e-learning opgezet waarop vanaf deze week cursussen te volgen zijn. Met die cursussen leren voorgangers hoe ze de beste pastorale hulp kunnen bieden aan vluchtelingen. Wanneer een voorganger de cursus heeft gevolgd, komt hij of zij beschikbaar op de landkaart van Nederland. Hierop kunnen Oekraïners – of het gastgezin of de noodopvang waar ze verblijven – contact zoeken met een voorganger in de buurt. De site is al online en meer dan honderd voorgangers hebben zich aangemeld. Je ziet dat het echt leeft.”

Veel predikanten komen weinig in aanraking met oorlogstrauma’s

Waar gaan de cursussen over?
“Pastorale hulp bieden aan vluchtelingen vraagt wat; dus er zit scholing bij. Ten eerste moet er iets geleerd worden over trauma’s. Veel predikanten komen weinig in aanraking met oorlogstrauma’s. De Oekraïense vluchtelingen zitten midden in een trauma. Hun mannen vechten, de oorlog is nog gaande en ze zijn gescheiden van geliefden. Daar is zorgvuldige hulp voor nodig. De cursussen hierover worden verzorgd door universitair docent godsdienstpsychologie Hanneke Schaap. Daarnaast moet er ook scholing zijn over de specifieke cultuur van Oekraïners. Deze cursus wordt gedaan door Heleen Zorgdrager van de Ukrainian Catholic University.”

Wat hoop je te bereiken?
“We hopen eigenlijk dat mensen die pastorale hulp nodig hebben of die op zoek zijn naar een luisterend oor, dat ook kunnen vinden – juist in deze moeilijke tijd waarin ze echt geestelijk proberen te overleven. We willen ook kerken oproepen om gastvrij te zijn en de nieuwe mensen te dienen. Ook gemeenteleden kunnen de cursus volgen. Op de website van Stichting Geloofsinburgering geven we ook tips over wat je kunt doen in de kerk qua liedkeuze, kinderwerk en vertalingen.”

Hebben jullie nog andere plannen?
“We zijn de site en de cursussen nu aan het doorontwikkelen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de vertaling – in het Russisch en Oekraïens – van een cursus genaamd ‘Freedom focus’. Deze gaat over traumaverwerking voor vluchtelingen.”

Pastorsvooroekrainers.nl

Tekst: Wieke van Burken
Beeld: Sandra Haverman

--:--