Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast Deze Week: Ontkerkelijking zet door

In de podcast Deze Week bespreken Sjirk Kuijper, Joram Kaat en Cocky Drost de afgelopen week. In deze aflevering gaat het over de ontkerkelijking, Sywert van Lienden en de Mattheüs Passion.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ontkerkelijking
Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam donderdag met een rapport waaruit blijkt dat we niet alleen minder gelovig, maar ook minder spiritueel zijn geworden. Toch wel verrassend, want het lijkt alsof veel mensen zich met alternatieve zingeving zoals mindfulness bezighouden.

Joram wijt de ontkerkelijking aan de manier waarop de kerk zich weinig probeert te vernieuwen. Of dat juist te weinig doet. "Het liefst zou ik de kerk als een rondreizend circus zien dat liefde en respect brengt. Maar in plaats daarvan worden we steeds meer een in-crowd groepering. We praten niet met elkaar, we gaan tussen elkaar wonen. We proberen te beschermen wat er ooit was. En dat is zonde, want zo kom je elkaar niet meer tegen."

Voorzitter Sywert-fanclub
Gekscherend wordt Cocky aan de podcasttafel zo genoemd. Zelf zegt ze erover dat ze "niet wil meedoen aan het roasten van Sywert. Ben ik soms een haar beter dan hem? Volgende week kan ik degene zijn die in de fout gaat."  

Joram vindt het storend dat er nog steeds geen berouw aan de kant van Sywert is geweest. En ook de rol van De Jonge - die zich te veel bemoeide met de mondkapjesdeal - verdient niet de schoonheidsprijs. 

Matthäus Passion
In aanloop naar Goede Vrijdag wordt de Matthäus Passion weer volop uitgevoerd. Het verhaalt over de laatste dagen van Jezus, vanaf het laatste avondmaal tot aan de kruisiging. Sjirk vindt dit een prachtig stuk. Vooral omdat het gelovige snaren raakt die je door alleen de Bijbel te lezen niet kan invoelen: "Door dit stuk kan je echt voelen wat genade en lijden betekent. Je zou het echt op Goede Vrijdag moeten luisteren. Daarna moet het stil worden, stil blijven en je zou de hele zaterdag je kop moeten houden totdat je zondagochtend weer mag jubelen."

Over de podcast Deze Week 
In de opiniepodcast Deze Week nemen we de week door met, naar eigen zeggen schaamteloos christelijke krantenmaker Sjirk Kuijper, de telefoonverslaafde gelovige millennial Joram Kaat en met de altijd naar liefde in het nieuws zoekende relatie-expert Cocky Drost.

--:--