PODCAST | Lilian is psychiater in het Pieter Baan Centrum
13 april 2020 · 09:26
Update: 15 november 2024 · 10:47
Lilian is psychiater in het Pieter Baan Centrum. Zij behandelt mensen over wie je weleens in de krant leest. Zo spreekt en analyseert zij verdachten van een ernstig delict. Vervolgens geeft zij advies aan de rechtbank. In deze podcast deelt Lilian een kijkje achter gesloten deuren.
Het gebeurt weleens dat Lilian 's middags tegenover een verdachte zit, die ze 's avonds terugziet op televisie. Niet dat ze dat mag vertellen, want geheimhouding is een belangrijk onderdeel van haar werk als forensisch psychiater bij het Pieter Baan Centrum. Lilian: “Iedereen die daar zit heeft zijn of haar eigen verhaal en vaak zijn dit in grote lijnen schrijnende verhalen. Sommige mensen hebben een voorgeschiedenis gehad met een moeilijke jeugd en trauma’s. Anderen hebben een relatief normaal leven gehad, tot aan het feit waarvan ze worden verdacht.”
Mensen krijgen vaak dingen mee vanuit de media en hebben een mening over (forensisch) psychiatrie.
Het werk van Lilian als psychiater bij het Pieter Baan Centrum roept vaak vragen op bij mensen. Vragen die antwoorden met uitleg vereisen. Daarom kiest zij er soms voor om haar baan niet te vertellen. Volgens Lilian wordt er soms een eenzijdig beeld van de psychiatrie neergezet. “Diagnosticeren en het plakken van labels staan in het werkveld helemaal niet op de voorgrond.” Zij herkent zich niet in het beeld dat door media worden geschetst. Door deze podcast hoopt ze op meer begrip.
Veiligheid
Lilian spreekt mensen die verdacht worden van verschillende delicten. Het zijn veelal geweldsdelicten, zoals bedreigingen, zedenzaken of poging tot doodslag of moord. Deze verhalen beïnvloeden Lilians kijk op de wereld en het maakt haar alerter. Lilian: “Als ik ’s nachts na het uitgaan alleen terugfiets, ben ik mij daar wel bewuster van.” Bij het Pieter Baan Centrum voelt ze zich meestal niet onveilig. De verdachten die er zitten, zijn bezig met een strafproces. Zij worden in de gaten gehouden. Er wordt een rapport geschreven over hun gedrag en gedeeld met de rechters. Daarom probeert iedereen zich gepast te gedragen. “Er zijn natuurlijk risico’s dat er iets gebeurd, maar daar is het systeem ook op ingericht. Je hebt beveiligingssystemen, en er zijn veel mensen op de afdeling aanwezig.”
Beluister Lilians hele verhaal op Het Kan Je Buurman Zijn.
Geschreven door Liset van der Heide
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Marije raakte in de ban van new age: 'Ik werd rupsje-nooit-genoeg'
‘Ik nam deel aan een yoga-ceremonie die fout ging'
Marije raakte in de ban van new age: 'Ik werd rupsje-nooit-genoeg'
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
Lees ook
- ‘Deze reis maakte de pijn een stukje draaglijker’
EO-documentaire over terugkeerreis Dutchbat III
‘Deze reis maakte de pijn een stukje draaglijker’
- Marije raakte in de ban van new age: 'Ik werd rupsje-nooit-genoeg'
‘Ik nam deel aan een yoga-ceremonie die fout ging'
Marije raakte in de ban van new age: 'Ik werd rupsje-nooit-genoeg'
- Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!
3 tips van coach Carianne Ros
Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.