Ga naar submenu Ga naar zoekveld

PODCAST | Lilian is psychiater in het Pieter Baan Centrum

‘Ik ben wel iets bewuster als ik ’s nachts op straat naar huis fiets’

Lilian is psychiater in het Pieter Baan Centrum. Zij behandelt mensen over wie je weleens in de krant leest. Zo spreekt en analyseert zij verdachten van een ernstig delict. Vervolgens geeft zij advies aan de rechtbank. In deze podcast deelt Lilian een kijkje achter gesloten deuren.

Deel:

Het gebeurt weleens dat Lilian 's middags tegenover een verdachte zit, die ze 's avonds terugziet op televisie. Niet dat ze dat mag vertellen, want geheimhouding is een belangrijk onderdeel van haar werk als forensisch psychiater bij het Pieter Baan Centrum. Lilian: “Iedereen die daar zit heeft zijn of haar eigen verhaal en vaak zijn dit in grote lijnen schrijnende verhalen. Sommige mensen hebben een voorgeschiedenis gehad met een moeilijke jeugd en trauma’s. Anderen hebben een relatief normaal leven gehad, tot aan het feit waarvan ze worden verdacht.”

Mensen krijgen vaak dingen mee vanuit de media en hebben een mening over (forensisch) psychiatrie.

Het werk van Lilian als psychiater bij het Pieter Baan Centrum roept vaak vragen op bij mensen. Vragen die antwoorden met uitleg vereisen. Daarom kiest zij er soms voor om haar baan niet te vertellen. Volgens Lilian wordt er soms een eenzijdig beeld van de psychiatrie neergezet. “Diagnosticeren en het plakken van labels staan in het werkveld helemaal niet op de voorgrond.” Zij herkent zich niet in het beeld dat door media worden geschetst. Door deze podcast hoopt ze op meer begrip. 

Veiligheid 

Lilian spreekt mensen die verdacht worden van verschillende delicten. Het zijn veelal geweldsdelicten, zoals bedreigingen, zedenzaken of poging tot doodslag of moord. Deze verhalen beïnvloeden Lilians kijk op de wereld en het maakt haar alerter. Lilian: “Als ik ’s nachts na het uitgaan alleen terugfiets, ben ik mij daar wel bewuster van.” Bij het Pieter Baan Centrum voelt ze zich meestal niet onveilig. De verdachten die er zitten, zijn bezig met een strafproces. Zij worden in de gaten gehouden. Er wordt een rapport geschreven over hun gedrag en gedeeld met de rechters. Daarom probeert iedereen zich gepast te gedragen. “Er zijn natuurlijk risico’s dat er iets gebeurd, maar daar is het systeem ook op ingericht. Je hebt beveiligingssystemen, en er zijn veel mensen op de afdeling aanwezig.”

Beluister Lilians hele verhaal op Het Kan Je Buurman Zijn

Geschreven door Liset van der Heide

--:--