Ga naar submenu Ga naar zoekveld

PODCAST | Susan zit in de overgang

‘Niemand begrijpt de impact tot je het zelf ervaren hebt’

Susan Aretz zit in de overgang en wil het taboe op het onderwerp doorbreken. Ze vertelt hoe zij erachter kwam dat ze in de overgang zit en wat dit lichamelijk en geestelijk met haar doet.

Deel:

Over de overgang worden vaak veel grapjes gemaakt, maar er is ook veel onwetendheid over. Alle vrouwen zullen door deze periode heen moeten en de een heeft er meer last van dan de ander. Susan Aretz (oprichtster van de website Smulpaapje): “Het enige wat ik over de overgang hoorde, waren fysieke klachten. Over het mentale aspect hoor je bijna niemand. Het heeft mij anderhalf jaar gekost tot ik erachter kwam dat deze klachten door de overgang komen.”

Taboe

“De overgang is geen sexy onderwerp waar je veel over leest. Niemand begrijpt de impact tot je het zelf ervaren hebt. En die impact kan heel groot zijn. Het alleen voelen is het meest vreselijke onderdeel van de hele transitie. Ik heb me in die periode nog nooit zo alleen gevoeld, want je kunt geen kant op en je weet niet wat je overkomt.”

Toen Susan vragen had over de overgang, ging ze op zoek naar handvatten. Ze vond nergens persoonlijke verhalen of herkenning. Om andere vrouwen wel die herkenning te geven, schreef ze een openhartig blog over haar ervaring met de overgang. “Het is niet iets waar je mee te koop loopt: ‘Hey, ik zit in de overgang’. Ik hoop dat ik andere vrouwen kan geven waarnaar ik op zoek was door open te zijn over mijn verhaal. Toen ik mijn blog online zette, werd ik enorm verrast door het begrip en de herkenning die ik kreeg. Mijn mailbox stroomde vol met vrouwen die zeiden: ‘Dit zou mijn verhaal kunnen zijn’. En mannen reageerden dat ze nu wisten waar ze rekening mee moesten houden.”

Hormonen

“Doordat je hormonen in een soort disco door je ‘zijn’ gaan, heeft dat op allerlei andere manieren ook impact. Bij mij was dat voornamelijk mentaal. De overgang kan veel lijken op wat er gebeurt tijdens een zwangerschap. Ik ben best lief en ik kan veel hebben, maar niet als ik zwanger ben of in de overgang zit. Ik schrok soms van mezelf hoe boos ik werd om niks. Toen kwam ik op het punt dat ik dacht: dit ben ik niet. Wat is hier aan de hand? Je weet dat het niet is hoe je normaal bent, maar je voelt het echt tot in je vezels.”

In de podcast deelt Susan haar ervaringen en worstelingen. Ook vertelt ze hoe ze oplossingen heeft gevonden in haar reis door de overgang.

Beluister Susans hele verhaal bij Het Kan Je Buurman Zijn.

Tekst: Liset van der Heide

Beeld: Ashkan Mortezapour Photography


Redacteur Marlies zit in de overgang en gaat op onderzoek uit. Hoe weet ik of ik in de overgang ben?

--:--