Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant schrijft komische detective

'Ik wil mensen vermaken, maar vooral aan het denken zetten'

Weleens een komische, christelijke detective gelezen? Schrijver en dominee Marijke Gehrels had behoefte aan zo’n verhaal, dus schreef ze het boek 'Onze dominee is detective'. Ze verwerkte haar eigen ervaringen als predikant erin, waardoor het een herkenbaar verhaal is voor dominees én kerkgangers. “Ik wil mensen aan het denken zetten.”

Deel:

“Vandaag heeft hij wel een hele mooie preek voor zijn gemeente, dacht Dominee opgetogen.” Zo luidt de eerste zin van het boek Onze dominee is detective. “Dominee is dol op exegese en spitten in de Bijbel,” legt Marijke uit. “Tijdens deze preek vertelt hij dat hij al zoekend als een detective iets in de Bijbel heeft ontdekt. Vervolgens schakelen gemeenteleden hem in voor speurwerk in het dorp. Hij blijkt er goed in te zijn, juist omdat hij dominee is.”

Genezen na gebed

Dat Marijke nu dominee is, lag niet bepaald voor de hand, want voorheen was ze lerares Engels in het volwassenenonderwijs. Totdat ze ziek werd. “Vijftien jaar lang had ik het chronischevermoeidheidssyndroom, ik was rolstoelafhankelijk en vaak bedlegerig. Ik wilde íéts met mijn leven, dus werkte ik elke dag vijf minuten aan een verhaal dat gepubliceerd is in de Donald Duck. Op mijn 43e sprak een wildvreemde man me aan op straat terwijl ik in mijn scootmobiel reed. Hij bad voor me en ik was direct genezen. Daarna wilde ik voor God leven. Ik studeerde theologie, werd dominee, én ik bleef schrijven.”

Het verhaal is gebaseerd op mijn eigen ervaringen als predikant

Behoefte aan iets grappigs

Zo ontstond dit boek, waarin herkenbare situaties voor dominees en kerkgangers voorkomen. “Ik had behoefte aan het schrijven van iets grappigs, want als dominee is het soms zwaar. Ik kom veel verdrietigs tegen. Het verhaal is gebaseerd op mijn eigen ervaringen als predikant. Bijvoorbeeld: ik werk twee dagen met ziel en zaligheid aan een preek, maar na afloop praten mensen op zondagochtend gewoon over het slechte weer. Dit overkomt Dominee ook.”

Marijke verwerkte ook actuele thema’s in het boek, zoals de vluchtelingencrisis en de plaats van transgenders in de kerk. “Ik schrijf erover, omdat ik deze dingen meemaak. En omdat ik wil aankaarten dat we elkaar moeten liefhebben, júíst als iemand in een moeilijke situatie zit. God vraagt dat van ons.”

Jezus’ woorden onderzoeken

“Als gemeentepredikant in een klein dorpje ben ik soms ook een detective,” vertelt Marijke verder. “Om gemeenteleden te leren kennen, zoek ik uit wat ze hebben meegemaakt. En ter voorbereiding van preken onderzoek ik Jezus’ woorden in de Bijbel. Telkens als ik een Bijbeltekst over Jezus onder de loep neem, ontdek ik dat Hij naar zichzelf verwijst als de Messias. Niet rechtstreeks, maar omstanders konden Zijn woorden alleen maar op die manier opvatten. Wij moeten als een detective teksten uit het Oude en Nieuwe Testament aan elkaar knopen om dat te begrijpen.”

Lees ook: 'In mijn beleving is 'de domineesvrouw' een mythe'
Lees ook: 'In mijn beleving is 'de domineesvrouw' een mythe'

Lege kerken

Wat Marijke met haar boek hoopt te bereiken? “Ik wil mensen vermaken, maar vooral aan het denken zetten. Jezus heeft zó veel voor ons gedaan, wat hebben wij nog voor Hem over? De kerken zijn leeg, het lijkt steeds moeilijker geworden om een uurtje per week aan God te besteden. Ik hoop dat mensen daarover gaan nadenken.”

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Peter Johannes

--:--