Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant Tirtsa Liefting: 'Soms kan ik worstelen met gebed'

Wat moet je bidden als je het allemaal niet zo goed meer weet? Als de wereld één grote puinhoop lijkt of als je iemand van wie je houdt pijn hebt gedaan? Tirtsa Liefting, predikant in Groningen, bidt dan het Kyriegebed.

Deel:

“In de kerk waar ik op dit moment predikant ben, klinkt elke zondag aan het begin van de dienst het Kyriegebed. Het is een heel simpel gebed eigenlijk: 

Kyrie (1)

Geen oplossing

“Het is meestal verbonden met gebeden voor dingen die er in de wereld gebeuren. Ik kom zelf niet uit een traditie waarin het Kyrie vaak wordt gebruikt, maar ik vind het heel mooi om dat zo elke zondag samen te bidden. En ik merk dat het daardoor in mijn eigen leven vaker terugklinkt. Als ik nieuws hoor dat zo heftig is dat er menselijk gezien geen oplossing voor lijkt, dan merk ik dat die zin even door m’n hoofd schiet. Het is heel klein, maar ook heel krachtig, want het geeft uitdrukking aan dingen waar je niet zo goed uitdrukking aan kunt geven.”

Als je jezelf tegenvalt, als je faalt of ergens in tekortschiet, dan kun je Gods ontferming voor jezelf bidden.

Verzuchting

“Ik vind het mooi dat deze bede al heel oud is en dat mensen deze woorden dus al heel lang gebruiken. Het is eigenlijk een gebed en een verzuchting tegelijkertijd. Je kunt het op hele grote wereldvraagstukken toepassen, maar ook op jezelf. Als je jezelf tegenvalt, als je faalt of ergens in tekortschiet, dan kun je Gods ontferming voor jezelf bidden. Ik kan het bijvoorbeeld bidden als ik in relaties iets fout heb aangepakt. Als ik niet lekker in mijn vel zit en dat op anderen afreageer en iets zeg waarvan ik later denk: dat was niet zo handig. Dan is het ook een soort gebed om vergeving.”

Bescherming en troost

“Het is eigenlijk een gebed aan God om ons vast te houden. Bij het woord ‘ontferming’ zie ik een beeld van een kind dat overstuur is en een moeder die dat kind vastpakt, een knuffel geeft, bescherming en troost biedt. Dat klinkt er voor mij in door. En natuurlijk zit er ook iets van hoop in dat God verandering brengt, maar eerst en vooral gaat het om die beschermende omarming en troostende aanwezigheid. Ik kan heel snel de neiging hebben om te denken dat ik dingen zelf moet oplossen. Door te bidden kan ik met God delen waar ik mee bezig ben, waardoor ik me er weer van bewust wordt dat Hij erbij betrokken is, dat ik er niet alleen mee bezig ben.”

Dominee Anne-Meta Kobes: ‘Als ik bid hoef ik niet ingewikkeld te doen’

Lees ook over:

Dominee Anne-Meta Kobes: ‘Als ik bid hoef ik niet ingewikkeld te doen’

Diep vertrouwen

“Soms kan ik worstelen met gebed. Je bidt voor dingen, maar lang niet altijd lijkt je gebed verhoord te worden. Wat doet bidden dan? Dit Kyriegebed laat het meer open. Je komt niet bij God met de vraag: wilt U dit of dat doen, maar je legt een situatie bij Hem neer vanuit een diep vertrouwen dat Hij daarin aanwezig is. En ook dat Hij iets kan doen, alleen weet je niet op welke manier. Ik weet niet altijd wat wijs is en ik wil niet te veel voor God invullen hoe zijn ontferming eruit moet zien.”

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--