Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Preken in coronatijd

‘Elk woord luistert nog nauwer dan anders’

Nu veel plaatselijke kerkdiensten niet doorgaan, zendt de EO iedere zondagochtend een korte kerkdienst uit, waarin liederen, gebed en een meditatie centraal staan. Hoe vind je als predikant in deze onrustige tijd bemoedigende woorden voor een breed publiek dat thuis voor de buis zit?

Deel:

Vanuit de kapel van het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland leidde de scriba van die kerk, ds. René de Reuver, de afgelopen drie diensten. Ook komende zondag zal hij voorgaan.

Een kerkdienst leiden in coronatijd; hoe anders dan anders is dat?
“Wat het zo anders maakt, is dat je in een tijd zit waarin mensen allemaal over hetzelfde nadenken. Corona houdt iedereen bezig, we ervaren allemaal zorg of angst. Daardoor is zo’n dienst veel geladener; elk woord luistert nog nauwer dan anders. En omdat het voor tv is, moet het toegankelijker zijn dan een gewone kerkdienst.”

Hoe bereidt u zo’n dienst voor?
“Wat mij erg helpt, is het oecumenisch leesrooster, waar Bijbelgedeelten worden aangereikt. Bovendien leven we in de veertigdagentijd, die ook weer zijn eigen Bijbelpassages kent. Het mooie is dat het lijdensevangelie ook in onze huidige context van angst en onzekerheid veel diepgang heeft en nieuwe inzichten biedt.”

Na de eerste dienst twitterde u: “Mooi om op deze wijze met elkaar verbonden te zijn in geloof, hoop en liefde.” Ervaart u dat ook echt zo, in een lege kapel?
“Ja, omdat ik ondanks zo’n lege kapel toch in een heel brede gemeenschap sta van kijkers in het hele land en over kerkmuren heen. Het bijzondere van deze situatie maakt dat ik die verbondenheid voel; ik weet dat iedereen thuiszit en meekijkt. Ik zie de gezichten voor me van mensen die ik ken, maar weet dat er nog veel meer kijkers zijn.”

Welke reacties krijgt u van kijkers?
“Mensen zijn blij dat ik probeer te peilen wat ons bezighoudt en daar woorden aan geef. Ook waarderen kijkers de hoop en bemoediging die ik meegeef vanuit de Bijbel. Niet alleen door gesproken tekst overigens, maar ook door de liederen.”

Welke tips heeft u voor predikanten en gemeenteleden om deze periode samen door te komen?
“Behalve dat het heel belangrijk is ons aan de voorschriften van de overheid te houden, zou ik willen zeggen: raak elkaar niet uit het hart. Bel elkaar, stuur een kaartje en zie om naar elkaar. Zo gaat het evangelie verder.”

Merkt u dat de kerk nu meer nodig is dan ooit?
“Daar lijkt het wel op. Vóór de coronacrisis zeiden mensen nog weleens: ‘Ik geloof wel, maar ik heb de kerk niet zo nodig.’ Nu we niet naar de kerk kunnen, merken we des te meer wat we missen, namelijk de gemeenschap. In de nood zie je waar het werkelijk op aankomt en ik hoop dat dat beklijft.”

Kerkdienst

Zondag, 9.20 uur, NPO 2

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--