Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Presentator Joram Kaat op zoek naar zijn vader in de podcast ‘Who’s your daddy?’

'Ik heb nog nooit iets gemaakt dat zo persoonlijk is'

Joram Kaat zit niet stil. Al jaren is hij het gezicht van BEAM, het jongerenplatform van de EO en hij heeft zijn eigen radioshow op 3FM. Door corona was hij ineens wekelijks op tv, als presentator van de BEAM kerkdienst en dit voorjaar presenteerde hij het programma DIEP. Maar niet eerder maakte hij een programma dat zo persoonlijk is als de podcast ‘Who’s your daddy?’; een zoektocht naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend.

Deel:

Joram werd geboren na de scheiding van zijn ouders. Hij heeft zijn vader dus nooit gekend. Wat is de impact van de afwezigheid van zijn vader en hoe heeft het gemis zijn leven gevormd? Dat is de vraag waarop Joram het antwoord zoekt in de pocast: Who’s your daddy? 

Persoonlijk

“Ik heb nog nooit iets gemaakt dat zo persoonlijk is,” vertelt Joram, ‘dus het is wel spannend om deze podcast uit te brengen. Een van de redenen dat ik presentator ben geworden is dat ik het zo fijn vind om over anderen te praten. Dus het is voor mij best lastig om op deze manier mijn persoonlijke zoektocht zo open en bloot te delen. Maar ik ga er helemaal voor. Het doel is om uiteindelijk ook contact met mijn vader op te nemen. Dat maakt deze podcast ook zo kwetsbaar.”

Het is voor mij best lastig om op deze manier mijn zoektocht open en bloot te delen

Joram gaat in gesprek met verschillende mensen die hem kunnen helpen bij zijn zoektocht. Allereerst zijn moeder. Hij zei tegen mij: “Ik wil dat je het weg laat halen, anders kijken mensen mij erop aan dat ik een vrouw achterlaat met drie kinderen”, vertelt zij. Het gesprek dat Joram met zijn moeder heeft, maakt diepe indruk op hem. “Niets van wat mijn moeder over mijn vader heeft verteld is positief.” Hij twijfelt of hij door wil gaan met zijn zoektocht en daarom gaat hij in gesprek met therapeute Claudia Krumme, die zijn vraagbaak is in deze podcast.

Broer en zus

Jorams oudere broer Jelle en zus Lotte hebben nog wel contact met hun vader. Joram vraagt zich af waarom zij zo loyaal zijn naar hun vader. Onder leiding van psycholoog Steven Pont maken de broers en zus een familieopstelling. Ook zijn vriendin Pauline staat hem bij tijdens zijn zoektocht en met presentator en voorganger Jurjen ten Brinke praat hij over zijn godsbeeld en zijn moeite met het idee van God als vader. 

Met de EO podcast Who's your daddy wil Joram mensen inspireren die net als hij uit een gebroken gezin komen, want dat kan gevolgen hebben voor hoe je jezelf vormt als persoon en hoe je in het leven staat en je gedraagt. Maar ook voor mensen die wel met beide ouders zijn opgegroeid is de podcast interessant, want er zijn altijd bepaalde patronen die je van je ouders overneemt.

Beluister hier de eerste aflevering van Who's your daddy:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Twee jaar geleden interviewden wij Joram en zijn moeder. Lees hun verhaal over over spijbelen, stelen en aandacht

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--