Ga naar submenu Ga naar zoekveld

President van alle Amerikanen

Blog van Tijs van den Brink

De deadline nadert, tijd om m’n column te typen, maar helaas: de Amerikanen zijn er nog niet uit. De grootste democratie ter wereld heeft de stemmen nog niet allemaal geteld.

Deel:

Best bijzonder in een land waar ze Google, Apple, Microsoft en nog veel meer techreuzen hebben. Maar beter iets later een uitslag die klopt, dan een snelle maar onjuiste uitslag. Daarom ook beter nu een paar voorzichtige opmerkingen die kloppen, dan een splijtende analyse uit de heup die over een week de tand des tijds niet blijkt te doorstaan.

  • Het heeft er veel (niet alle) schijn van dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen wint.
  • Donald Trump heeft het opnieuw veel beter gedaan dan de peilers dachten. Geen ruime overwinning voor Biden, zoals voorspeld, het is nek aan nek. Het lijkt me verschrikkelijk om opiniepeiler te zijn deze dagen: heb je vier jaar lang de kans gehad het beter te doen dan in 2016, maak je grotendeels dezelfde fout. Ik zou ermee stoppen, kennelijk is het een zeer ingewikkeld vak. De les voor journalisten, maar zeker ook voor politici zelf, is: neem peilingen niet te serieus. Zeker niet als het gaat om populistische partijen: die zijn (kennelijk) nauwelijks te peilen.
  • Belangrijkste thema voor de Trumpstemmer was de economie, belangrijkste thema voor de democratische stemmer was raciale ongelijkheid. Wat zou er zijn gebeurd als corona de economie niet had stilgelegd of als George Floyd niet was vermoord?
  • Trump behaalde, naar het zich laat aanzien, 6 tot 7 miljoen meer stemmen in 2020 dan in 2016. Zijn leugens, zijn aanvallen op de pers, zijn (Twitter)gedrag, zijn vermeende racisme: het schrok niet af, het leidde tot extra stemmen. Ik ga nog beter m’n best doen om het te snappen: in december ga ik naar de USA (Deo en corona volente) om opnieuw te praten met de Trumpstemmers uit de serie God, Jesus, Trump.
  • Even snel geteld: in deze column heb ik de naam Trump twee keer zo vaak gebruikt als de naam Biden. Ik ben zo benieuwd of dat de komende jaren zo blijft…
  • Om het goed te maken in de richting van Joe Biden: een van de eerste dingen die ik van hem hoorde na de verkiezingen – zijn overwinning stond nog niet vast – was: “Ik ben een Democratische kandidaat, maar als ik president word, ben ik geen Democraat, ik wil de president zijn van alle Amerikanen.” Balsem voor de ziel.

Beeld: ANP

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--