Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Psst! Wintertijd = extra stilteuurtje

4 tips om de 'Dag van de Stilte' door te brengen

Dit weekend gaat de wintertijd in. Wat doe jij met dat uur extra? De organisatoren van de ‘Dag van de Stilte’ vinden het een subliem moment voor – uiteraard – stilte. 4 tips om dat uurtje stilte mee te vullen.

Deel:

1. Geen uur? Dan 10 minuten
Slaap je liever uit of heb je geen uur de tijd? Dan is hier voor jou een klein experiment. Zet een wekker op tien minuten, doe de muziek uit en sluit je ogen. Verder niets. Probeer eens echt stil te zijn; even nergens aan te denken. Gedachten die toch in je opkomen, mag je weer wegsturen.

Hoe lang duurden die tien minuten? Zo voorbij, of leek het alsnog een uur te duren? Kon je er geen rust voor vinden? Juist dan is een regelmatig stiltemomentje een aanrader, vindt de bekende monnik Anselm Grün, die overigens ook een bomvolle agenda heeft. “De rust kun je niet vasthouden, alleen ervaren. Zorg dat je heilige tijd met God hebt, al is het maar vijf minuten per dag, en maak dat tot een ritueel. Het is een tijd waarin de wereld geen vat op je heeft en je werkelijk God kunt zoeken.”

2. Bekijk de documentaire ‘The Big Silence’
In The Big Silence, de tv-hit van de BBC, daagt een monnik vijf Britten uit voor een drie maanden durend stilte-experiment. Hij test of de eeuwenoude christelijke traditie van stilte onderdeel kan worden in het dagelijkse leven van mensen anno nu. Een boeiende documentaire.
Bekijk de trailer of bekijk meteen de eerste aflevering (duurt nog nét geen uur!).

3. Herkauw een Bijbeltekst
Een Bijbeltekst herkauwen, oftewel slow reading. Hoe doe je dat? Lees een Bijbeltekst heel langzaam en meerdere keren door en laat tot je doordringen wat er echt staat. Helemaal door ons internetgebruik lezen we vaak scannend en oppervlakkig. Lees daarom onderstaande teksten ook nog eens na in je papieren Bijbel. :-) 

'Maar beter is één hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind.' | Prediker 4:6

‘Wees stil en weet dat Ik God ben, hoog boven aarde en volkeren verheven.’ | Psalm 46:11, Willibrordvertaling

'Nee, ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht. Als een kind op de arm van zijn moeder, als een kind is mijn ziel in mij.' Psalm 131

Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. Toen Elia dat hoorde, sloeg hij zijn mantel voor zijn gezicht. Hij kwam naar buiten en ging in de opening van de grot staan, en daar klonk een stem die tot hem sprak: ‘Elia, wat doe je hier?’ | Lees het hele verhaal in 1 Koningen 19

4. Ga struinen
In deze periode worden overal in Nederland stiltewandelingen georganiseerd. Maar je kunt ook prima zelf op pad gaan. Loop deze keer niet van A naar B, maar ga struinen. Geniet simpelweg van Gods schepping. Ontdek metaforen voor je eigen leven in de natuur, ga met je fototoestel op pad en bekijk een paddenstoel eens van heel dichtbij. Zoek de mooiste herfstblaadjes. Verwonder je!

“Ik ontdekte dat ik minder en minder te zeggen had. Tot ik uiteindelijk stil werd en begon te luisteren. En in die stilte hoorde ik de stem van God.”

(Sören Kierkegaard)

--:--