Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Recept Stromboli

Elizabeth Lopez in de keuken van EO Life

27 maart 2022 · Leestijd 4 min

In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Met onderstaand recept kun jij deze Italiaanse Stromboli ook maken.

Ingrediënten:

Deeg voor 2 stromboli

  • 320 ml warm water (tussen 38-43°C)
  • 2 en 1/4 theelepels instant of actief-droge gist (1 standaardpakket)
  • 13g kristalsuiker
  • 30 ml olijfolie
  • 3/4 theelepel zout
  • 438 g tarwebloem plus meer voor handen en werkoppervlak

Vullingen voor 2 stuks

  • 43g ongezouten boter, gesmolten
  • 2 teentjes knoflook, gehakt 
  • 2 theelepels gehakte verse peterselie
  • 500g  dun gesneden vlees zoals Italiaanse vleeswaren, ham of grote plakjes pepperoni
  • 50g  kaas geraspt  of ongeveer 16-20 plakjes

Topping voor 2

  • 1 groot ei losgeklopt met 1 eetlepel water
  • optioneel: een klein beetje gehakte verse of gedroogde peterselie, schilfers/grof zeezout, gemalen peper, Italiaanse kruiden en/of geraspte of geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

  • Klop het warme water, de gist en de kristalsuiker samen in de kom van je keukenmachine  met deeghaak 10 minuten.
  • Dek af en laat 5 minuten rusten.

Als je geen keukenmachine hebt, gebruik dan gewoon een grote mengkom en meng het deeg in de volgende stap met een houten lepel of rubberen spatel. 

  • Voeg de olijfolie, het zout en de bloem toe.
  • Klop 2 minuten op lage snelheid.
  • Keer het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak.
  • Kneed het deeg met licht bebloemde handen 3-4 minuten.
  • Het deeg kan iets te zwaar zijn voor een mixer om het te kneden, maar je kunt de mixer zeker op lage snelheid gebruiken.
  • Na het kneden moet het deeg nog een beetje zacht aanvoelen.
  • Prik er met je vinger in - als het langzaam terugveert, is je deeg klaar om te rijzen. Zo niet, blijf kneden.

Vet een grote kom licht in met olie of anti-aanbakspray - gebruik gewoon dezelfde kom die je voor het deeg hebt gebruikt.

  • Leg het deeg in de kom en draai het om alle kanten met de olie te bedekken.
  • Dek de kom af met aluminiumfolie, plasticfolie of een schone theedoek.
  • Laat het deeg 60-90 minuten rijzen bij kamertemperatuur of tot het dubbel zo groot is.
  • Bij gebruik van instantgist duurt dit ongeveer 1 uur.

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.

  • Vorm het deeg: wanneer het deeg klaar is, druk de lucht er uit door een paar keer te kneden. Verdeel in twee stukken.
  • Rol elke deeghelft op een licht met bloem bestoven werkoppervlak met een licht met bloem bestoven deegroller in een rechthoek van 10 × 16.
  • Als het deeg blijft krimpen terwijl u het probeert te vormen, dek het dan licht af en laat het deeg 10 minuten rusten voordat u het opnieuw probeert.

Vullingen toevoegen:

  • Meng de gesmolten boter en knoflook door elkaar.
  • Verspreid over elke rechthoek.
  • Bestrooi elk met peterselie.

Wanneer u begint met het aanbrengen van lagen ham en kaas, laat dan een rand van ½ cm aan de onderkant en zijkanten en een rand van 2 cm aan de bovenkant.

  • Leg een  laag gesneden vlees op elk deeg, meestal ongeveer 8-10 plakjes op elk, afhankelijk van de grootte en dikte van de plakjes.
  • Voeg een laag kaas toe.
  • Herhaal met meer vlees en kaas totdat alles is gebruikt. - ongeveer 1/2 pond vlees en 1/2 pond kaas per stromboli.
  • Rol elk langzaam in een strakke rol, waarbij u de twee uiteinden naar binnen vouwt terwijl u rolt.
  • Bestuif je handen of het deeg met bloem als het te plakkerig wordt.
  • Breng elk voorzichtig over naar beklede bakplaten.
  • Knijp of stop de uiteinden in om ze af te dichten als ze uitgevouwen zijn.
  • Borstel elke stromboli met de los geklopte ei en, indien gewenst, optionele toppings.
  • Snijd met een zeer scherp mes 3-4 spleten in de bovenkanten van elk, zodat stoom kan ontsnappen.

Bak ongeveer 25 minuten of tot de korst goudbruin is - als je een thermometer hebt die direct kan worden gelezen, moet het midden van de stromboli minstens 93 C zijn.

Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op bakplaten voordat je ze op een snijplank legt en in plakjes snijdt.

Eet smakelijk!

Heb je meer zin in cake?
Heb je meer zin in cake?

In deze aflevering maakt Elizabeth ook een sinaasappel maanzaadcake. Klik voor het recept.

--:--