Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Relatie in coronatijd: ‘We bleven een lange tijd samen in onze bubbel’

Een liefde vinden tijdens de lockdown, het blijft lastig

Een prille relatie in corona is wat ingewikkeld. Want: wat ga je doen. "Samen uit eten, de kroeg in, een spontaan uitstapje: al deze uitjes zijn nog maar weinig voorgekomen. Nu zijn mijn vriend en ik vooral in de natuur te vinden, maar ik geniet volop!’"

Deel:

Een relatie krijgen in coronatijd; ik had het mij aan het begin van 2020 niet voor kunnen stellen. Mijn vriend en ik kennen elkaar al vanaf de middelbare school en spraken elkaar toevallig in de stad, vlak voor corona. ‘'We moesten maar eens een wijntje drinken en bijkletsen'. Toen nog niet wetende dat de coronamaatregelen roet in het eten zouden gooien.

De dates

De eerste date kwam, en er volgden al snel meerdere. Maar wat ga je doen tijdens een strenge lockdown? Uit eten… nee, dat kon niet. Bioscoop? Ook niet. En zelfs midgetgolfen of andere ‘typische dategelegenheden’ waren dicht. We moesten creatief zijn en leuke alternatieven bedenken. Zo gingen we héél veel wandelen, deden we spelletjes en kookten we samen. Ik vond dit een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Er was weinig te doen, dus je moest je met elkaar zien te vermaken. Hierdoor hadden we al snel goede gesprekken met elkaar.

Ervaringen van anderen

Ik was benieuwd hoe Eva-lezeressen een prille relatie in coronatijd ervaren en vroeg dit  via Facebook en Instagram. Ik kreeg een hoop reacties van vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Zo vertelt Elsina, die in februari 2020 met daten begon: “Ik vind het nu vooral jammer dat we nog nooit activiteiten gedaan hebben zonder coronamaatregelen.”

Het einde van de date was wel wat vreemd, zonder kus of een knuffel

Nick en Mirjam leerden elkaar in de coronatijd via FunkyFish kennen. Zij vertellen: “Tijdens onze eerste date was het mooi weer, dus konden we buiten afspreken. Op deze manier konden we op 1,5 meter afspreken (ieder op een hoekje van het kleed). We hebben tijdens deze date urenlang gekletst en veel met elkaar besproken. Het einde van de date was wel wat vreemd, zonder kus of een knuffel.’’

Ontmoeten

Het gekke aan een relatie in coronatijd is dat je elkaars vrienden en familie in mindere mate ontmoet. Een lange tijd bleven mijn vriend en ik samen in onze bubbel voordat we mensen van buitenaf ontmoetten. We hebben het geluk gehad dat mijn vriend en ik afgelopen najaar twee corona-proof bruiloften hebben gehad, hierdoor hebben we van allebei de kanten wat familie ontmoet. Ook ken ik nu een hoop van zijn vrienden bij naam, maar heb ik ze helaas nog niet goed leren kennen. Dit zou anders geweest zijn als corona er niet was geweest.

Elsina ervaart hetzelfde: “Je ziet elkaars vrienden en familie minder, en vaak in kleine gezelschappen, waardoor je het groepsgevoel soms mist. Daarnaast blijft nieuwe mensen ontmoeten zonder ze een hand te geven een beetje ongemakkelijk.”

Nieuwe mensen ontmoeten zonder ze een hand te geven blijft toch een beetje ongemakkelijk

Linda vertelt: “Waar ik al helemaal gewend ben aan samenzijn met mijn vriend, heeft mijn omgeving hem door corona een stuk minder vaak gezien. Voor hen voelt de relatie nog veel ‘nieuwer’. Daarnaast verlang ik naar de dingen die voor corona heel normaal waren, zoals samen naar de kerk, verjaardagen en andere uitjes om elkaars vrienden en familie beter te leren kennen. Dit is nu niet mogelijk óf vraagt om creatieve oplossingen." 

Nick en Mirjam: “Wij hopen op 9 juli 2021 te gaan trouwen (afhankelijk van de maatregelen natuurlijk). Onze hele relatie staat zo ongeveer in het teken van Covid-19. We kennen elkaar niet zonder, dit is gek om te beseffen.”

Voordelen

Er zijn zeker ook voordelen te noemen aan een relatie krijgen in coronatijd. Zo heb je meer tijd voor elkaar, omdat je minder andere verplichtingen hebt. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, heb ik op liefdesgebied een goed jaar gehad. Door de lockdown zijn we nu vaak in de natuur te vinden, hierdoor heb ik veel meer waardering voor de natuur gekregen. De mooie vogeltjes die fluiten en het fijne zonnetje dat schijnt. Ik kijk uit naar het moment dat alles weer mag, maar ik geniet nu van de kleine geluksmomentjes en leuke dates die we nu wél kunnen hebben en daarin ben ik niet alleen.

Elsina: “Nog een pluspunt is het samen thuiswerken. Ik werk als redacteur bij Visie en ik zit de hele week thuis. Hij studeert en zit ook grotendeels thuis, hierdoor kunnen we gemakkelijk doordeweeks afspreken. Een relatie krijgen tijdens een epidemie heeft zo zijn voor- en nadelen, maar - net als heel de wereld - hoop ook ik dat de pandemie snel voorbij is.”

Leuk, zo'n relatie tijdens corona, maar daarvoor moet je wel gaan daten en dat is een stuk ingewikkelder in deze tijd. Redacteur Hedi kan erover meepraten. Zij schreef erover: Daten in coronatijd: 'Eigenlijk wil ik meteen weer afhaken'

Foto: Shutterstock

--:--