Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Remco Veldhuis maakt cabaretshow over Bijbel

'Lang verhaal kort': reis door de Bijbel in 2 uur

Remco Veldhuis, de helft van het duo Veldhuis & Kemper, speelt het komende halfjaar zijn eigen nieuwe show 'Lang verhaal kort'. De cabaretier las voor de show in twee maanden tijd de hele Bijbel door.

Deel:

Lang verhaal kort is volgens Veldhuis een twee uur durende, ongeautoriseerde samenvatting van de Bijbel. “Ik ben geen expert, maar heb me voor mijn generatie opgeofferd om het te lezen” zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Hoewel Veldhuis niet christelijk is opgevoed, fascineert geloof en religie hem al van jongs af aan. Het programma gaat ook over het conflict tussen hem en zijn vader "Als jongetje van 7 vergaapte ik me voor de etalage van de Bijbel-In in Haarlem aan de gekruisigde Christus, figuurtjes die op hun knieën baden en hun lange gewaden. Toen zei mijn vader: 'We gaan, hier hebben wij niets te zoeken.'”

Lees ook: 'Met de figuur van Jezus kan iedereen wat'
Lees ook: 'Met de figuur van Jezus kan iedereen wat'

Iedereen welkom
Veldhuis benadrukt dat iedereen welkom is bij Lang verhaal kort, zowel gelovigen als niet-gelovigen. “Je moet wel enigszins verlicht naar je eigen religie kunnen kijken. Daarbij is de Bijbel multi-interpretabel. De één leest het boek en begint een hulporganisatie voor vluchtelingen, de ander gooit een Molotovcocktail door de ruit van een abortusarts. Maar één boodschap uit de Bijbel staat recht overeind: Wees lief voor elkaar, behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dat is toch wat we allemaal willen?"

Theologische hulp
Veldhuis werd bij het schrijven van de show geholpen door de christelijke regisseur Maarten van Voornveld. Ook kwam er een theoloog en een predikant aan te pas om het script te ontdoen van theologische onjuistheden.

'Lang verhaal kort' is tot maart 2017 te zien in theaters door heel Nederland.

--:--