Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rijk leven met een klein budget

Adrianne Hooimeijer (30) en haar man Peter (33) leefden met hun twee kinderen een jaar lang van vijftig euro per week. Wat begon als een uitdaging, werd een les voor het leven. Zij kwamen er namelijk achter dat je rijk kunt leven met een klein budget. Adrianne schrijft hierover op haar blog: Aad Actief.

Deel:

“Ergens tussen Kerst en Nieuwjaar 2016 zat ik samen met mijn man op de bank en overdacht ik ons uitgavenpatroon. Ik vond dat wij te veel geld uitgaven en bedacht dat wij wel met vijftig euro per week rond zouden kunnen komen. Toen ik Peter voorstelde om het nieuwe jaar met dit goede voornemen te starten, vond hij het wel best. Ondanks de uitdagingen die wij op ons pad tegenkwamen, kunnen wij achteraf zeggen dat ons leven veel rijker is geworden nadat wij met een klein budget zijn gaan leven.”

Een kop koffie van twee euro, paste niet langer binnen ons kleine budget

“In het begin moesten wij best wennen aan onze nieuwe levensstijl. Wij begonnen op 1 januari 2017 aan onze uitdaging en op 2 januari hadden wij ons eerste lastige moment. We waren op weg om onze familie een goed nieuwjaar te wensen, toen Peter de afslag nam om een kop koffie te gaan halen bij een benzinestation. Ik had al mijn overredingskracht nodig om hem te laten inzien dat een kop koffie van 2 euro, op een weekbudget van 50 euro, echt niet meer kon.

Na verloop van tijd ben ik steeds creatiever geworden in het bedenken van manieren om zuiniger te leven. Ook heb ik veel meer oog gekregen voor kleine dingen die ik eerst heel gewoon vond. Van een bosje lavendel uit mijn tuin kan ik echt blij worden. Een mooie wandeling in het bos is een feestje voor ons. We leerden ons te richten op wat wij wél hadden en niet op wat wij niet hadden. We beseffen hoe rijk wij zijn met het dak boven ons hoofd, de kinderen die God ons heeft gegeven en de liefde die er tussen ons is. Daarnaast zijn we gezond en hebben drie maaltijden per dag, iets wat wij helemaal niet zo vanzelfsprekend meer vinden.”

Ik focus mij niet langer op wat wij níet hebben, maar ben dankbaar voor alles wat wij wél hebben

“Ik focus mij niet langer op dat luxe kaasje of die bak met pinda’s, die niet meer binnen het weekbudget past, maar ben dankbaar voor alles wat wij wél hebben. Wij gaan ook veel bewuster met ons eten om. Ik schaam mij als ik bedenk hoeveel eten wij op jaarbasis weggooiden. Tegenwoordig ben ik heel creatief met de restjes en koop ik niet meer dan wat ik écht nodig heb.

Ik bak zelf brood en ik merk dat ik geen sneetjes brood meer weggooi. Het is veel moeilijker om iets weg te gooien waar je zoveel moeite voor hebt moeten doen. Ik besef nu, dat alles wat ik koop door zo’n proces heengaat, voordat het in de winkel ligt. Sindsdien gooi ik bijna niks meer weg.”

Uitstapjes met een klein budget

“Ik bedacht leuke gratis uitstapjes om met de kinderen te gaan doen. We gingen bijvoorbeeld naar het bos om bessen te plukken en maakten er vervolgens heerlijke jam van. Of we gingen naar een boomgaard waar wij een kist appels of peren mochten plukken, waar ik appelmoes van maakte. We hebben ook een keer op een bankje, 500 meter bij ons huis vandaan, zitten picknicken met zelfgemaakte pizza`s. Een moment met een gouden randje.”

Het is mooi om andere mensen te laten delen in ons geluk

“Op een dag belde ik een oude, eenzame vrouw uit onze kerk en vroeg haar of ik met onze kinderen bij haar in de tuin mocht komen picknicken. Gewapend met een grote stapel pannenkoeken ben ik met de kinderen in de tuin van deze mevrouw neergestreken en hebben wij een geweldige middag gehad. Het was fantastisch om te zien hoe zij genoot van dit onverwachtse bezoek. Mooi om iemand anders mee te laten delen in ons geluk.

Op een gegeven moment ben ik onze belevenissen gaan bijhouden in een blog en ging ik besparingstips delen. Ik deelde bijvoorbeeld ons boodschappenlijstje om te laten zien wat je allemaal kunt kopen voor 50 euro. Ik liet de lezer zien hoe wij daar een week, met vier personen, van konden leven. Ook deelde ik recepten om, met een klein budget, een heerlijke taart te kunnen maken.”

Er zijn mensen voor wie deze levensstijl bittere noodzaak is

“Ik besef dat er mensen zijn voor wie deze levensstijl geen leuke uitdaging, maar bittere noodzaak is. Nu wij een jaar lang, met vier personen, met een budget van 50 euro per week hebben geleefd, besef ik hoe moeilijk deze mensen het hebben. Ik was elke dag aan het nadenken over geld en bedacht doorlopend creatieve oplossingen om met weinig geld een gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Tóch had ik de keuze om hier op elk gewenst moment mee te stoppen, in tegenstelling tot heel veel mensen voor wie dit een jarenlange strijd is. Dit was dan ook de reden dat ik, de ons aangeboden tweedehands kleding, pas aannam als ik zeker wist dat er geen ander gezin was die dit beter kon gebruiken. Wíj hadden tenslotte de mogelijkheid om onze kleding te kopen, maar maakten een bewuste keuze om duurzamer met grondstoffen om te gaan. Deze keuze wilden wij niet ten koste laten gaan van kinderen die hard nieuwe kleren nodig hadden.”

Doordat wij zo minimalistisch mogelijk leven, voelen wij ons veel afhankelijker van God

“Wij hebben erg veel geleerd van ons jaar met een klein budget leven, in 2017. Maar toen in 2018 mijn lieve opa en mijn schoonmoeder stierven en onze zoon een ernstige auto-immuunziekte kreeg, beseften wij pas echt dat geld niet gelukkig maakt. Wij weten nu dat onze kinderen, onze geliefden en onze gezondheid, veel belangrijker zijn dan wat dan ook in deze wereld. Onze zoon mocht door een wonder weer volledig herstellen, iets waar wij God nog dagelijks dankbaar voor zijn. Dit alles heeft ons in ons voornemen gesterkt om zo minimalistisch mogelijk te blijven leven. Op deze manier zijn wij veel afhankelijker van God en blijven wij oog houden voor alles wat ons dagelijks door Hem wordt gegeven In 2017 hebben we ruim 5000 euro kunnen besparen.”

Lees ook: Ik moet rondkomen van 40 euro per week

Aad-actief

Adriannes blogs (aad-actief.blogspot.com) met besparingstips zijn inmiddels tot een boek met de titel Actief besparen.

Geschreven door

Rita Maris

--:--