Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sander van den Houten: ‘Het orgel leeft en zingt’

Elsbeth Gruteke ontmoet organist Sander van den Houten

In deze aflevering van de podcast ‘Alle Registers Open’ maakt Elsbeth Gruteke kennis met Sander van den Houten. Ze ontmoetten elkaar bij het Bätz-orgel in de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag. Sander groeide op in een muzikaal gezin en speelt vanaf zijn 8ste piano. Toen hij groot genoeg was om bij de pedalen te kunnen, koos hij voor het orgel. En met succes! Hij studeerde cum laude af aan het ArtEZ-conservatorium in Rotterdam, ‘Noten spelen kun je al snel, maar echt musiceren kost moeite en inspanning’, zegt hij. Sander geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bätz-orgel
Het Bätz-orgel is een orgel waar Sander erg enthousiast van wordt. ‘Na twee weken vakantie mis ik het orgel al. Het is belangrijk dat je er met ziel en zaligheid op speelt. Het orgel leeft en zingt en je kunt er allerlei stijlen op spelen. Dat maakt het bijzonder.’ Ook zijn eigen stijl probeert hij zo afwisselend mogelijk te houden. Van Bach naar Gárdonyi, van klassiek naar jazz. ‘Ik vind dat je dat moet kunnen in zo’n divers orgelland als Nederland. En ik wil ook niet in een hokje gevangen zijn.’ 

Stampotconcerten
Als veelzijdig organist timmert hij behoorlijk aan de weg. Hij bedenkt op ludieke wijze manieren om nieuw publiek te werven. Zo zijn er stampotconcerten en ligt er een wijnproeverij in het verschiet. Ook verwerkt hij graag kleine ‘grapjes’ in zijn uitvoering. Als je goed luistert, hoor je bijvoorbeeld soms een ambulance in zijn spel voorbijkomen. ‘Je moet blijven proberen om mensen uit een andere hoek te bereiken’, aldus van den Houten. Momenteel doet hij, naast zijn uitvoeringen, een opleiding tot beiaardier in Amersfoort.

In deze aflevering speelt Sander van den Houten Invention in F-groot, BWV 779 van Bach, Toccata in d-klein ‘Dorische’ Cantate Bach, Cantilena van Joseph Rheinberger, een eigen improvisatie op Psalm 149, Psalm 150 van Toon Hagen en Mozart Changes van Zsolt Gárdonyi.

Over de podcast Alle Registers Open
In de EO-NPO Radio 4 podcast 'Alle Registers Open' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten.

Wil je meer luisteren van deze podcast?
Wil je meer luisteren van deze podcast?
Of luister een andere podcast
Of luister een andere podcast

Struin in het totale aanbod en vind je nieuwe favoriete podcast.

--:--